Kanta-Häme

Kesäteatteri on suomalainen juttu – Turengissa se pyörii tänä kesänä nuorin voimin

Turenkilainen Eero Laaksonen on ollut kesäteatterilainen jo 26 vuotta.

Hän aloitti teatteriharrastuksensa 7-vuotiaana Janakkalan teatteriseurassa, ja siellä hän on edelleen.

Vuosien varrella hän on tehnyt käytännössä kaikkea, mitä teatterissa voi vain tehdä: näytellyt, käsikirjoittanut, ohjannut, rakentanut lavasteita, säätänyt valoja, hoitanut äänitekniikkaa.

Viimeiset vuodet hän on vetänyt Janakkalan teatteriseuran nuorten ryhmää, jonka näytelmä Maailman ympäri 80 päivässä pyörii tänä kesänä Turengin Pyhämäen kesäteatterilla.

 

Suurin osa kesäteattereista pyörii edelleen talkoovoimin.

Tällainen on myös Janakkalan teatteriseura. Kesäteatteriesityksen pystytyksestä huolehtii 11-henkinen porukka, josta kukaan ei saa palkkaa.

Kesäteatterit ovat tunnettuja siitä, että niissä näkyy ihmisten kirjo. Näyttelijöinä on harrastajia vauvasta vaariin.

Myös Laaksonen on siviiliammatiltaan jotain aivan muuta kuin näyttelijä. Hän on diplomi-insinööri.

– Teatterissa on mahdollisuus hetkiseksi irtautua nykytodellisuudesta ja elää toista elämää.

 

Janakkalan teatteriseura on ollut aina osa Pyhämäen kesäteatteria, vaikka onkin varsinaisen kesäteatteriyhdistyksen sisaryhdistys. Tänä kesänä kesäteatteriyhdistys pitää taukoa, joten esityksestä on vastuussa yksin teatteriseura.

Tämä vaikuttaa myös kesäteatterin ikärakenteeseen, koska koko näyttelijäporukka tulee lasten- ja nuortenteatteriin keskittyvästä teatteriseurasta. Kesän esityksessä valtaosa näyttelijöistä on 17–22-vuotiaita.

Eero Laaksosen mukaan aikuisten harrastajien määrä turenkilaisissa kesäteatteripiireissä ylipäätään on vähentynyt tasaiseen tahtiin.

– Jos kiinnostusta onkin, ei kellään tunnu olevan enää aikaa.

 

Pyhämäen kesäteatteria ei ole katettu, joten se on vielä keskimääräistä kesäteatteria enemmän säiden armoilla. Laaksonen kuitenkin muistelee, ettei esitystä ole jouduttu perumaan kuin kerran sään takia.

– Meillä ei ole mitään kirjoitettuja sääntöjä siitä, milloin sää on liian huono esitykselle.

Tänä kesänä esitettävä Maailman ympäri 80 päivässä perustuu Jules Vernen saman nimiseen kirjaan, josta on tehty elokuvia ja televisiosarjoja. Näytelmäversiota Janakkalan teatteriseura on esittänyt aiemminkin – tosin ei koskaan kesäteatterissa.

– Teksti on todella hyvä ja pyörinyt pitkään monissa paikoissa. Siihen on syy, miksi se on meilläkin jo kolmatta kertaa.

Laaksonen kuvaa näytelmää hauskaksi ja seikkailulliseksi. Hän toteaa nuorten teatteriharrastajien palon välittyvän katsojille asti.

– Heistä näkee, että he puhtaasti nauttivat lavalla olemisesta ja tekemisestä. HÄSA

Maailman ympäri 80 päivässä ensi-illassa Pyhämäen kesäteatterilla Turengissa 10.6.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic