Kanta-Häme

Kesätöissä omassa firmassa

Parolan lukiossa opiskelevat Elina Heikkilä ja Eeva Korhonen harrastavat molemmat musiikkia vakavissaan. He opiskelevat Sibelius-opistossa ja ovat myös esiintyneet useissa opiston tilaisuuksissa.

Nyt molemmat haluavat päästä kiinni tienesteihin harrastuksena kautta. He ovat osallistuneet kuluvan lukuvuoden aikana Oma firma -kurssille, jonka aikana saa käytännön oppia oman yrityksen perustamiseen.

Alttoviulua ja klarinettia soittava Elina Heikkilä keskittyy Elina­Apassionata-yrityksessään musiikkiesityksiin, pianoa soittava Eeva Korhonen taas tarjoaa Con Eevan kautta myös musiikinopetusta lapsille. Lisäksi kaksikko voi esiintyä myös yhdessä.

– Voisimme esiintyä esimerkiksi sukujuhlissa tai muissa tilaisuuksissa, tytöt kertovat.

Korhonen tähtää musiikkipedagogiksi, ja siksi hän ottaisi mielellään oppilaita jo nyt.

KOKO MAASSA ainutlaatuinen kunnan, Hattulan yrittäjien ja Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen järjestämä kurssi tähtää nimenomaan yritysten perustamiseen. Tämä keväänä opiskelijat perustivat yhteensä viisi yritystä.

Viime lukuvuonna kurssi järjestettiin ensimmäisen kerran, ja sen tuloksena syntyi seitsemän yritystä.

– Molemmat ovat erittäin hyviä tuloksia. Ja vuosi sitten perustetuista firmoista yli puolet toimii yhä, kertoo kurssin toisena vetäjänä toiminut Hattulan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Meiju Honkavuori.

Toisena ohjaajana on molemmilla kerroilla toiminut 4H-aktivaattori Kristiina Pirttimäki.

HONKAVUORI kertoo, että moni yritys on syntynyt nuorten harrastuksen perusteella. Esimerkiksi innokas piirtäjä perusti t-paitoihin ja kasseihin painettavia kuvia sekä tatuointeja suunnittelevan firman.

– Kurssi on hyvin käytännönläheinen. Nuoret miettivät itse, minkä alan yritystoiminta heitä kiinnostaa, ja sitten yritykselle tehdään toimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat. Samalla nuoret näkevät, että he pystyvät itse vaikuttamaan asioihin, Honkavuori sanoo.

Elina Heikkilä kertoo, että hän kuuli firmakurssista ensin, ja alkoi houkutella mukaan myös Eeva Korhosta.

– Minä luulin ensin, että firman täytyy tehdä jotain nurmikonleikkuuta tai muuta sen tyyppistä. Innostuin, kun tajusin, että omaa harrastusta voi hyödyntää siinä, Korhonen kertoo.

Heikkilä sanoo, että hän haluaa nimenomaan kokeilla, minkälaista on toimia yrittäjänä. Eeva Korhosen mukaan omaa yritystä suunnitellessa vaikeinta oli arvioida palvelujen kysyntää etukäteen.

YRITTÄJYYSKURSSIN idea on alunperin vapaa-aikatoimen päällikön Jari Salmelan kehittämä. Lukio, yrittäjäyhdistys ja 4H ovat jalostaneet sitä yhdessä. Kurssille voivat osallistua yhteiskoulun 9-luokkalaiset sekä lukiolaiset.

Salmela toivoo, että vastaavanlaisia kursseja saataisiin myös ammattikoulun puolelle.

– Siellä monella opiskelijalla olisi jo ammatilliset valmiudet pitkällä, ja kurssi voisi tukea yrityksen perustamista.

Täkynä Oma firma -kurssilla on paitsi lukiokurssin suorittaminen myös työllistämisraha. Hattulan kunta maksaa nuorten omille firmoille samanlaista työllistämistukea kuin nuoren palkkaaville yrityksille muutenkin.

– Varmin tapa saada kesätyö on perustaa oma firma. Raha maksetaan kahdessa erässä, puolet toukokuussa ja loppuosa kesän jälkeen, jos yrityksen kannattavuustavoitteet toteutuvat, Salmela kertoo.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic