Kanta-Häme

Kesätyö ei ole pelkkää kaappien siivoamista

– Onkos tässä vuosilukua, kysyy Veera Patjas ja osoittaa Helena Westermarckin maalausta.

Emma Sarkkola toimii silminä ja kertoo maalauksen valmistuneen vuonna 1884.

– No joo, nämä ovat tosiaan vanhoja, Patjas ihastelee.

Jos 19-vuotias Emma Sarkkola ei olisi tässä, ei Patjas tietäisi Westermarckin orpolapsia kuvaavasta työstä tuon taivaallista. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, ei Vanajaveden sairaalan kuntoutusosastolla oleva ja pyörätuolissa istuva Patjas välttämättä olisi päässyt koko Hämeenlinnan taidemuseon Taiteilijatoveruutta-näyttelyyn.

Työ on ikkuna yhteiskuntaan

Vanajaveden sairaalan taidemuseoretkelle osallistui alkuviikosta kymmenisen pyörätuolipotilasta saattajineen. Osaston oman väen lisäksi saattajien joukossa oli neljä sinitakkista nuorta naista.

Oona Öykkösen, Milla Kukkosen, Emma Sarkkolan ja Viivi Pellikan työnantaja, Lähi-Tapiola on kannustanut nuoria valitsemaan kesätyöpestinsä ajalle muutaman vapaaehtoistyökohteen. Koska nuorten valinta kohdistui lapsiin ja vanhuksiin, olivat nuoret ensin keskussairaalan osastolla lapsipotilaita viihdyttämässä ja myöhemmin avustivat siis Vanajaveden sairaalan kuntoutusosastolla.

– Olemme halunneet näyttää nuorille, että työ voi olla ikkuna muuhunkin yhteiskuntaan. Päätyö nuorilla on ollut S-bonusrekisteröintien kerääminen, lisäksi olemme vakuutus- ja finanssipuoltakin käyneet heidän kanssaan läpi. Ajatus on ollut, että etenkin ensimmäinen kesätyöpaikka voisi olla muutakin kuin kaappien siivoamista, palvelupäällikkö Minna Seppälä sanoo.

Kesätyö kiven alla

Aivan untuvikkoja nuoret eivät työmaailmassa kuitenkaan ole, sillä kaikilla on aikaisemmilta vuosilta kesätyökokemusta. Kukkonen ja Pellikka olivat Lähi-Tapiolan leivissä myös viime kesänä.

Sen nuoret ovat huomanneet, ettei työpaikan saaminen nykypäivänä onnistu sormia napsauttamalla. Moni kaveri on jäänyt ilman.

– Varmaan 30:een paikkaan tuli laitettua hakemuksia ja vain neljästä otettiin yhteyttä, kevään ylioppilas Emma Sarkkola harmittelee.

– Tosi moni pääsee töihin suhteilla ja jos suhteita ei ole, on vaikea saada töitä, Öykkönen sanoo.

Kehittämiskeskus oy Hämeen yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen vahvistaa, että kesätyöpaikkoja on ollut tänä vuonna tavallista niukemmin saatavilla. Nuorten työnsaantia on vaikeuttanut myös se, että säädökset ovat monella alalla kiristyneet niin paljon, ettei kouluttamattomalla nuorella ole mahdollisuuksia edes lyhyeen pätkään.

Kaikkiaan Räsänen arvelee Hämeenlinnan seudulla olleen tarjolla noin 2000–3000 kesätyöpaikkaa nuorille.

Vapaaehtoistyöstä jäi hyvä maku

Mutta mitä tuumivat nuoret siitä, että työnantaja patistelee muutamaksi päiväksi kesken kesätyöpestin vapaaehtoistyöhön?

– Nämä tempaukset ovat olleet kivoja. Lastenosastolla käymisestä jäi hyvä fiilis ja tällainen retki on vanhuksille ainakin vaihtelua, tytöt kiittelevät.

Tyytyväinen tyttöjen panokseen on kuntoutusosastolla työskentelevä toiminnanohjaaja Leena Kulmalakin.

– Ikäihmisten kanssa työskenteleville vapaaehtoisille tarve on loputon. Mukaan kaivataan nimenomaan nuoria. Ihmisillä on ihan väärä käsitys siitä, että vanhukset kaipaavat vain vanhoja asioita – esimerkiksi vanhoja mustavalkoelokuvia. Yhdessä voidaan tehdä paljon muutakin. (HäSa)