Kanta-Häme

Kesäyliopisto hioo muutoskoulutusta

– Hämeen kesäyliopistolla on edessä iso urakka. Soten siirtyminen maakunnan järjestettäväksi edellyttää henkilökunnan kouluttamista ja siinä haluamme olla vahvasti mukana, miettii vasta virassaan aloittanut kesäyliopiston rehtori Tarja Hovila.

Kesäyliopistolla on siinä määrin vahvaa verkostoosaamista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön täydennyskouluttamisessa, että muutoksen vaatiman koulutuksen räätälöinti onnistuu.

– Koko muutoksen toteutusaikataulu tosin on käsittämättömän tiukka. Myös meidän pitää tarjota jo syksyllä koulutusta, sillä uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2019.

Muutaman päivän tutustuminen Hämeen kesäyliopistoon on viritellyt uudessa rehtorissa vasta alustavia mietteitä kehittämislinjoista, mutta hän näkee erityisen tärkeänä vastata digitalisaation luomiin koulutustarpeisiin ja kehittää opettajien täydennyskoulutusta.

Hämeen kesäyliopisto on ainoa Kanta-Hämeessä avointa yliopisto-opetusta tarjoava oppilaitos.

Kesäyliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteisen koulutuksen kehittämistä tarvitaan, kun valtio supistaa jatkuvasti oppilaitoksien valtionosuuksia.

Tarja Hovila on työskennellyt lähes koko uransa ajan vapaan sivistystyön parissa. Hän saapuu Hämeenlinnaan Tampereelta, jossa hän työskenteli Ahlmanin ammatti- ja aikuisopistossa rehtorina.

– Kun Oriveden opisto fuusioitiin pari vuotta sitten Ahlmaniin, puolustin viimeiseen asti opetuksen säilyttämistä Orivedellä. Minun ja toimitusjohtajan näkemykset eivät kohdanneet ja työskentelyni Ahlmanilla päättyi, Hovila kertoo viime syksyn tapahtumista.

Kansanopistoissa karttuneet työvuodet ovat vahvistaneet Tarja Hovilan vankkaa näkemystä ihmisen tarpeesta elinikäiseen oppimiseen.

Ammatillisessa oppilaitoksessa ammatillisen tutkinnon suorittaneista suuri osa hakeutuu työnsä ohessa jatko-opintoihin.

– Omaa ammatillista osaamista halutaan kehittää, mutta monelle on tärkeää lisätä omaa hyvinvointiaan ja kasvattaa itsetuntoaan hankkimalla lisätietoa.

Opinhalu on lyönyt leimansa myös Hovilan omaan elämään. Kasvatustieteiden maisteri sai viime syksynä valmiiksi mindfulness-ohjaajan tutkinnon. Parhaillaan hän opiskelee työnohjaajaksi.

– Molemmat antavat omaan työhöni uudenlaista osaamista, mutta opiskelen ennen kaikkea kehittääkseni itseäni.

Kesäyliopisto, onko nimi hankala jäänne?

Vuosikymmeniin kesäyliopisto ei enää ole ollut nimensä mukainen. Lukukausi on venynyt ympärivuotiseksi kauan sitten. Tarja Hovila myöntää, että vanha nimi ei enää vastaa tarkoitustaan.

Kesäyliopisto mahdollistaa opiskelijoille opinpolkuja avoimessa yliopistossa, antaa työelämän koulutusta sekä sisältää lasten korkeakoulun ja ikääntyvien yliopiston.

– Tämä on aitoa vapaata sivistystyötä. Meillä voi jo suorittaa opistotason opintoja, joiden suorittamisen jälkeen hakeutua yliopistoon viimeistelemään kandidaatin tai maisterintutkinnon.

Avoimessa yliopistossa pääsee jo nyt opiskelemaan eri tieteenalojen opintoja, jotka suorittamalla pystyy korvaamaan osan yliopisto-opinnoista. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic