Kanta-Häme

Keskiaika hiipii Linnanpuistoon

Ruoka ja juoma ovat keskiaikamarkkinoiden tämän vuoden teema. Sen kunniaksi Linnanpuistoon nousee ensimmäistä kertaa olutkylä, missä pienpanimot esittelevät tuotteitaan.

Keskiaikamarkkinoiden toimistossa ei vielä olut virtaa eikä ruoka tuoksu. Sen sijaan Hämeen linnan keskiaikayhdistyksen väki painaa pitkää päivää, jotta markkinat saadaan valmiiksi.

Kaikki talkoolaiset ja yhdistyksen väki kuitenkin tietävät, miksi ruoka ja juoma on valittu teemaksi. Keskiaikaharrastajia ”lajin” pariin ajaa juuri keskiaikaiset ruuat ja juomat. Se on historian ohella harrastuksen suola.

Myös toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaaralla alkaa kuola erittyä, kun hän alkaa puhua markkinoilla tarjoiltavista karamellisoiduista omenista, vaikka onkin saanut niitä mittansa täyteen.

Hallanvaara ja viestintävastaava Katleena Kortesuo perustelevat ruuan olevan muhevaa ja erilaista. Oman makunsa siihen tuo valmistus avotulella.

– Keskiajalla mausteyhdistelmät olivat erilaisia, yleensä niissä oli yhdistettynä suolaista ja makeaa. Välillä seokset olivat suoranaista mausteiden kakofoniaa, Kortesuo kuvailee.

Kanelin, neilikan ja muskotin lisäksi ruokaan makua toivat yrtit.

Röyhtäily on sallittua

Keskiajalla rahvas söi sormin. Aateliset yrittivät käyttäytyä paremmin ja söivät puulusikalla.

Kun kerran keskiajalla ollaan, markkinaväelläkin on täysi oikeus pyyhkiä suu pöytäliinaan tai hihaan. Niin keskiajallakin tehtiin ja röyhtäistiin päälle.

– Ruoka suussa puhuminenkin on täysin sallittua, sanoo Kortesuo.

Mitä sitten Kortesuo syö keskiaikamarkkinoilla?

Hän ei esiinny markkinoilla siviiliminänään, vaan muuttuu viikonlopun ajaksi Katleena Hannuntyttäreksi. Tämä on Ö-luokan maksullinen nainen, joka rakastaa kokonaisena paistettua, kaalin ja juureskuutioiden kera tarjoiltua sikaa.

Herkkupuolelta uppoavat markkinoiden kuuluisat, tanskalaisen Michael Andrewsin valmistamat karamellisoidut omenat.

Keskiajalla nautittiin paljon olutta, sillä usein linnojen kaivoissa oli niin huono vesi, ettei sitä voinut juoda. Vedestä tehtiin olutta, ettei maku olisi niin kamala, eikä vatsa menisi ruikulille.

Toinen yleinen juoma oli sima. Ylhäisö saattoi juoda myös siideriä ja viinejä, mutta rahvaalla niihin ei ollut varaa.

Ö-luokan maksullinen nainenkin saattaa silti jostain saada käsiinsä siideriä. Ainakin asiakkaan tuopista sitä voi vaivihkaa hörpätä. (HäSa)

Hämeen keskiaikamarkkinat Linnanpuistossa perjantaina kello 14–20 (ilmainen), lauantaina kello 10–24 ja sunnuntaina kello 10–17. Lauantaina ja sunnuntaina alueelle vaaditaan toritulli.

Menot