Kanta-Häme

Keskiaikabändillä on pallot ilmassa

Kun eri puolilla Suomea järjestetään keskiaikamarkkinoita, paikalla on usein myös Härkätien Leikarit.

Yhtyeen historia juontaa reilun vuosikymmenen taakse vuoteen 2006.

Rengossa asuva pariskunta Päivi Kuusisto ja Lauri Keskinen olivat soittaneet kansanmusiikkia paikallisen kesäteatterin esityksissä. Heidän puoleensa käännyttiin myös, kun Renko-seuran näyttämölle valmisteltiin keskiaikaan sijoittuvaa näytelmää, johon haluttiin luonnollisesti sen aikakauden musiikkia.

Kuusisto ja Keskinen tarttuivat härkää sarvista, ja keskiajan musiikki vei siinä määrin mennessään, että syntyi Härkätien Leikarit.

– Huomattiin, että tällehän olisi tilausta muutenkin. Suomen eri keskiaikatapahtumat alkoivat kysellä keikalle ja siitä se lähti. Sitten ihmiset kutsuivat teemahäihin, syntymäpäiville, firmojen ja oppilaitosten juhliin, Keskinen kertaa.

– Nopeasti tuli visio, että luodaan sellainen keskiaikamarkkinabändi, jossa on mukana myös jongleerausta, menoa, meininkiä ja eloa, Kuusisto täydentää.

Leikareissa esiintyvät Kuusiston (harppu, nokkahuilut, laulu) ja Keskisen (kampiliira, renessanssikitara) lisäksi heidän lapsensa Kuisma Keskinen (cittern, lyömäsoittimet) ja Kanerva Keskinen sekä Kanervan poikaystävä Anssi Kolehmainen.

Kahden jälkimmäisen vastuulla ovat keikoilla jongleeraus ja tulitaide. He ovat valmistuneet koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistikoulutuksesta Lahdesta.

– Suomessahan ei tällaista ole ollutkaan ennen. Jos on soitettu keskiaikamusiikkia, sitä on soitettu hiljaa kirkossa istuen, Kuusisto kuvailee.

Alunperin Leikareissa jongleerasi Kuusiston siskon tyttö. Hänen jäätyään pois palloihin tarttui Kanerva, jonka touhu imaisi mukaansa niin, että sirkusalasta tuli lopulta ammatti.

Kanerva on ollut Leikareissa mukana 10- ja Kuisma 12-vuotiaasta.

Lapsille yhtye on aina ollut kuin kesätyö.

– Keikkapalkkiot on jaettu aina tasan, alusta asti, Päivi Kuusisto korostaa.

Enää katsojatkaan eivät miellä Leikareita enää niin vahvasti perheyhtyeeksi kuin aiemmin lasten ollessa pienempiä.

Nyt keikat ovat koko porukalle mainio tapa nähdä, kun omilleen lähteneet lapset asuvat Tampereella.

– Kun heillä on paljon omia menoja, niin nähdään sitten aina, kun lähdetään keikoille. Se on myös meidän yhteistä aikaa näiden nuorten kanssa. Se on kivaa, Päivi Kuusisto kertoo.

Perhesiteet eivät musiikillisesti vaikuta, vaan Leikarit toimii kuten muutkin yhtyeet.

– Ollaan me bändinä samanlainen. Koko ajan yritetään kehittyä ja oppia entistä vaikeampia biisejä, Lauri Keskinen tuumii.

Yksi asia on tosin vuosien varrella muuttunut: kun alussa musiikilliset ratkaisut tekivät yksinään Päivi ja Lauri, nyt niihin tulee tiukemmin mielipiteitä myös nuoremmilta jäseniltä.

Suomesta löytyy arvion mukaan noin tusinan verran Leikarien tapaisia keskiajan markkinabändejä. Esiintymiset painottuvat kesäaikaan, jolloin esiintymisiä on liki joka viikonloppu.

– Pieniä tapahtumia on tullut paljon lisää, Keskinen kertoo.

Kansalaisopiston opettajina toimivalla pariskunnalla on hyvin aikaa keikkailla juuri kesäisin, toki heillä on Leikarien lisäksi paljon muitakin bändiprojekteja.

Keskiaikaisesta ohjelmistosta ei kuulemma ole pulaa.

– Sitä on kyllä julkaistu ihan riittävästi, ja sitä löytyy sekä netistä että kirjamuodossa, Keskinen kertoo.

Yli vuosikymmenen takaiseen teatteriesitykseen he tekivät muutaman keskiaikakappaleen itsekin, mutta nykyisin ohjelmisto koostuu alkuperäisistä keskiaikalauluista.

Kuusisto korostaa, että keskiajalla kirkollinen ja maallinen musiikki olivat hyvin erillään ja Leikarit esittää nimenomaan maallista tanssimusiikkia ja juomalauluja.

– Koskaan ei ole kyllä tullut huonoa palautetta. Usein on sanottu, että onpa jännää ja hienoa. Reaktio on positiivista tai ihmettelevää, että mitäs tämä nyt on, Kuusisto kertoo.

Lauantaina Härkätien Leikareilla on iso rooli keskiaikaiset pidoissa Tammelan eräkeskuksessa, jotka pidetään Hämeenlinnasta ja Turusta lähtevän Härkätien kierroksen yhteydessä.

Tarjolla on taattua Leikari-meininkiä: soittoa ja jongleerausta.

– Sekä tulitaide-esitys, jos metsäpalovaroitus ei ole voimassa, Keskinen hymyilee. HäSa

Härkätien kierros Linnasta linnaan 18.–19. elokuuta.