Kanta-Häme

Keskiaikamarkkinat rikkoi ennätyksiä

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki vaimonsa Helin kanssa oli Hämeen keskiaikamarkkinoiden päätöspäivän ehdoton suosikki. Sadat ihmiset tungeksivat Linnanpuiston päälavan edustalle seuraamaan vauhdikasta huutokauppaa.

Palsanmäki ei suosion keskipisteenä olemista kavahtanut.

– Olemme viettäneet koko vuoden kolme päivää viikossa tien päällä Suomen eri puolilla. Kerran ajoin yhden ja saman päivän aikana 916 kilometriä. Kertaakaan ei ole kuitenkaan tympinyt lähteä liikkeelle, Aki Palsanmäki kertoo.

Palsanmäet viihtyivät Hämeenlinnassa sunnuntaina tuhansien ihmisten keskellä hyvin ja kiertelivät muiden mukana kojuja. Markkinoilla he saivat viettää edes hetken ihan rauhassa.

– Kodistamme on tullut turistinähtävyys. Jos haluamme olla rauhassa, pitää meidän lähteä muualle.

Ensimmäisen kerran Hämeen keskiaikamarkkinoilla järjestetty huutokappa toi oman lisänsä tapahtuman ohjelmaan. Jos markkinoilla ei ole joka vuosi jotakin uutta, hiipuvat ne nopeasti pienemmiksi.

Leirimatroona Katleena Kortesuon mielestä Hämeen keskiaikamarkkinoiden suurin plussa on paikka. Erityisen hyvillään hän on siitä, että myyjiä oli tänä vuonna markkinoilla yli 170. Edellinen ennätys oli 150. Yleisömääräkin oli tänä vuonna kaikkien aikojen toiseksi suurin.

– Markkinoiden paikka on ihanteellinen, sillä täällä mahtuu myös yöpymään. Me voimme rakentaa tänne vaikka kokonaisen keskiaikaisen kylän. Keskiaikaleirissä yöpyi tänä vuonna ennätykselliset 274 ihmistä. Esimerkiksi meidän perheemme on ollut täällä jo torstaista asti, Kortesuo sanoo.

Keskiaikaharrastus voimistuu Suomessa koko ajan, eikä sille ole loppua näkyvissä. Katleena Kortesuo muistaa olleensa itse ensimmäistä kertaa keskiaikamarkkinoilla aivan 2000-luvun alussa.

Jo tuolloin näki päivänvalon hänen keskiaikainen minänsä Katleena Hannuntytär, joka herätti pahennusta Hämeen vanhassa linnassa ilmoittamalla olevansa markkinoiden halvinta lihaa. Parhaimmillaan keskiaikaharrastus voi olla hyvinkin luovaa.

– Minua viehättää keskiaikamarkkinoissa yhteisöllisyys ja se, että täällä ei saa mitään valmiina niin kuin ulkopuolisessa maailmassa, Katleena Kortesuo naurahtaa.

Keskiaikamarkkinat järjestää Hämeenlinnan keskiaikayhdistys, jolla on yksi palkattu työntekijä, toiminnanjohtaja. Käytännössä markkinat ovat hieman yli 200 talkoolaisen voimanponnistus.

Kolmipäiväisen tapahtuman pystytys aloitettiin maanantaina ja Linnanpuisto pitäisi saada tyhjäksi tiistaina.

Uuden tapahtuman järjestelyt alkavat taas pian.

– Ensin täytyy kuitenkin käydä läpi, miten tämänvuotiset markkinat onnistuivat ja missä voisimme vielä parantaa. Tähän asti palaute on ollut todella positiivista. HäSa

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic