Kanta-Häme

Keskiajan tutkija ikävöi Italiasta eniten ruokaa

Miten on mahdollista, että Vatikaanin arkistoja tutkiessaan saakin tuon tuosta eteensä asiakirjoja nykyisen Belgian alueelta? Näin kävi hämeenlinnalaiselle dosentille Jussi Hanskalle, kun hän etsi materiaalia myöhäiskeskiajan kirkkohistoriaan liittyvään teokseensa.

– Suhteeton määrä arkiston materiaalista tulee Flanderista nykyisen Belgian alueelta, hän sanoo.

Syytä ei ole tutkittu, mutta Hanskalla on oma käsityksensä asiasta. Raha ja rannikkovaltioiden kaikkinainen mahti vaikuttivat siihen, että matkoja Italiaan tuli aikanaan tehtyä ja asiakirjoja laadittua keskimääräistä enemmän.

Tästä ja monista muistakin Belgian ja Hollannin myöhäiskeskiajan kirkkohistoriallisista ihmeellisyyksistä Jussi Hanska lupaa kertoa lisää ensi lauantaina luennossaan Mystikkonaisista Tyhmyyden ylistykseen.

Vanajaveden opiston ja Hämeenlinnan seudun taideyhdistyksen ideoimassa luentosarjassa kurkistetaan länsieurooppalaiseen kulttuuriin monelta kantilta ja monen luennoitsijan johdattamana. Erityisesti paneudutaan Benelux-maiden ilmiöihin muun muassa ruokakulttuurin, arkkitehtuurin ja kuvataiteiden kautta.

Tutkijalehtori …autonkuljettajana

Jussi Hanska on itseoikeutetusti luentosarjan aloittaja, sillä hän palasi syksyllä Hämeenlinnaan vietettyään kolme vuotta Euroopan sydämessä. Hanska työskenteli Suomen Rooman instituutissa Villa Lantessa tutkijalehtorina.

– Työhön sisältyi oman tutkimustyön lisäksi hallinnointia, opetusta ja edustustehtäviä, hän kertoo.

Usein tutkijalehtorista kuitenkin tuntui, että hän oli päätoiminen autonkuljettaja. Villa Lantessa järjestetään kursseja muun muassa historian opiskelijoille, ja heille halutaan näyttää mahdollisimman paljon Rooman alueen kulttuurikohteita ja arkeologisia aarteita.

– Julkisilla kulkuneuvoilla aika ei ikinä riittäisi. Niinpä olen kruisaillut pikkubussilla Rooman lähiympäristöineen aika tarkkaan, Hanska hymyilee.

Villa Lanten pesti oli Jussi Hanskalle mieluinen, sillä siinä hän sai yhdistää työnsä ja harrastuksensa.

– Olemme vaimon kanssa molemmat innostuneita italialaisesta kulttuurista, etenkin ruokakulttuurista.

Vaikka Suomen pimeä talvi ja mauttoman kalpeat vihannekset saavatkin joskus ikävöimään Italiaan, ei Hanska valita.

– Suomessa on oltava luova. Vastineeksi meillä on hyviä juureksia, niistä saa monenlaista hyvää, hän vinkkaa.

VOP poimii …parhaat ideat

Vanajaveden opiston rehtori Outi Itäluoma iloitsee yhteistyöstä Hämeenlinnan seudun taideyhdistyksen kanssa.

Kun Itäluoma tuli viime kesänä opiston rehtoriksi, hän asetti tavoitteekseen verkostoitumisen ja yhteistyön paikallisten järjestöjen kanssa.

– Se on käynyt helposti. Minuun on otettu paljon yhteyttä ja esitetty hyviä ideoita kursseiksi, hän sanoo.

Rehtorin tehtäväksi on jäänyt valita parhaat päältä ja soveltaa ne kansalaisopiston opetussuunnitelmaan.

Eurooppa-kurssin sovittamisessa ei ollut suurtakaan vaikeutta, sillä opiston tehtävänä on esitellä kulttuuria monipuolisesti ja laajasti.

– Meillä on ollut aikaisemmin esimerkiksi terveysluentoja. Nyt oli hengenravinnon vuoro, hän sanoo. (HäSa)

 

 

Mainos