Kanta-Häme

Keskiviikkona postitettavat paketit ehtivät vielä jouluksi

Verkosta ostetut joululahjat ovat pitäneet sekä Itellan ja Matkahuollon kiireisinä joulukuussa.

Myös Hätilän postikonttori pullistelee noutamattomia paketteja. Paketeille varatut neljä hyllykköä ovat tupaten täynnä, ja lisää tulee jatkuvasti.

– Kirjoita sinne lehteen, että ihmiset tulisivat hakemaan omansa pian pois. Me pian hukumme näihin, Hätilän postissa työskentelevä Irene Vuorinen sanoo syvään huokaisten.

Automaattien käyttöaste kolminkertaistunut

Itella kuljettaa tänä vuonna noin miljoona pakettia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Jouluapulaisia on palkattu kaiken kaikkiaan 3 300.

– Automaattien kautta kulkevien pakettiin määrää emme vielä tässä vaiheessa vuotta paljasta, mutta kyllä siinäkin puhutaan sadoista tuhansista paketeista, kertoo pakettipalveluiden johtaja Juha Tiittanen.

Itella on tuplannut pakettiautomaattien määrän tämän vuoden aikana. Automaattien käyttö puolestaan on lähes kolminkertaistunut, mikä Tiittasen mukaan johtuu helppokäyttöisyydestä.

– Paketin luovutus kestää noin 14 sekuntia. Automaatit on sijoiteltu siten, että paketin noutaminen hoituu helposti vaikkapa ruokaostosten yhteydessä.

Saapuvat paketit lähetetään automaattisesti vastaanottajan kotipostiin.

Verkossa toimivan paketin ohjauspalvelun kautta paketin voi ohjata myös toiseen postiin ja vaikka toiselle paikkakunnalle. Ohjauspalvelun käyttäjistä noin 60 % hakee pakettinsa automaatista.

Ensi vuonna voi postittaa Ärrältä

Pakettiruuhka ei Tiittasen mukaan ole horjuttanut perinteisten joulupostikorttien asemaa. Suomalaiset lähettävät joulukortteja noin 40 miljoonaa kappaletta vuosittain.

– Automaatit lisäävät vaihtoehtoja, eivät verota muita tervehdyksiä.

Hämeenlinnassa on viisi pakettiautomaattia, Hämeensaaren ja Tiiriön Citymarketissa, Jukolan ja Idänpään S-marketissa sekä Tiiriön Prismassa.

Postin palvelupisteitä on uusien avausten myötä yhteensä noin 1300. Ensi vuonna määrää on tarkoitus nostaa kahdella sadalla noutopisteellä, jolloin Itella tuo uusien pakettiautomaattien lisäksi myös kumppanuusverkkopaikkoja R-kioskeille.

Postin palveluverkostoon kuuluu pakettiautomaattien ja postien lisäksi noutopisteitä, postimerkkien jälleenmyyntipisteitä sekä yrityspisteitä, kotiinkuljetuspalveluita, kirjelaatikoita sekä sähköinen postilaatikko Netposti.

Bussi vie joulupaketin perille vielä torstainakin

Verkkokaupan osuus kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhtia. Matkahuollon teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoi ostaa ainakin yhden joululahjan nettikaupasta.

Palveluvastaava Piia Ordning kertoo, että verkkokaupan vilkastuminen näkyy Matkahuollossa sekä lisääntyneinä paketteina että lisätyövoimana.

Hämeenlinnan kautta kulkee joitakin kymmeniä yksityisten paketteja päivässä.

– Yksityiset käyttävät Matkahuoltoa vähenevässä määrin, vaikka meidän kauttamme paketti on perillä usein huomattavasti nopeammin ja lyhyemmällä varoitusajalla. (HäSa)