Kanta-Häme

Kesko aloitti 570 työpaikan yt-neuvottelut - Yli 50 Siwaa ja Valintataloa uhkaa lakkauttaminen

Keskon satoja työntekijöitä koskevien yt-neuvottelujen vähennystarve ei ole vielä tiedossa. Kesko on aloittanut kahdet erilliset yt-neuvottelut, joiden piirissä on yhteensä 570 työntekijää ja 114 kauppaa.

Yt-neuvottelujen taustalla on yrityskauppa, jossa Kesko osti Suomen Lähikaupan Siwat ja Valintatalot, joita muutetaan nyt K-marketeiksi.

Kymmenien kauppojen osalta selvitetään, onko kauppatoimintaa mahdollista jatkaa kannattavasti. Näiden neuvottelujen piirissä on lähes 260 ihmistä yli 50 Siwassa tai Valintatalossa.

Toiset yt-neuvottelut liittyvät kauppoihin, joista Kilpailu- ja kuluttajavirasto on velvoittanut Keskon luopumaan ongelmallisen kilpailutilanteen vuoksi. Näiden yt-neuvottelujen piirissä on runsaat 300 ihmistä ja 60 kauppaa.

Kauppojen myynnistä on käyty neuvotteluja eri tahojen, kuten S-ryhmän kanssa. Keskon varatoimitusjohtaja

Jorma Rauhala uskoo, että lähiviikkoina selviää, mitä saadaan myytyä. Hän pitää todennäköisenä, että ainakin osa menee kaupaksi.

– Henkilövaikutuksia on vielä mahdotonta arvioida, Rauhala sanoo.

Rauhalan mukaan joillain pienillä paikkakunnilla ei enää riitä tarpeeksi asiakkaita pienille kaupoille. Hän ei kuitenkaan usko, että kehitys kulkee entistä suurempiin yksiköihin. Pienten kauppojen tarvetta tukevat autoilun väheneminen, kaupungistuminen ja pienten kotitalouksien määrä.

– Oleellista on sijainti. Kasvukeskuksissa pieniä kauppoja tarvitaan lisää.

Hämeenlinnassa yt-neuvottelut koskevat vain Parolantien Siwan henkilöstöä. Kaksi uutta K-kauppiasta on tehnyt Keskon kanssa sopimuksen siitä, että he ryhtyvät kumpikin neljän entisen Siwan tai Valintatalon kauppiaiksi.

Ensimmäiset Lähikaupan entiset myymälät siirtyvät Hämeenlinnassa kauppiaille tammikuussa. Ensi syksynä kaikki kahdeksan myymälää on kauppiaiden omistuksessa.

Elina Mattilasta tulee Hallituskadun, Keinusaaren, Ojoisten ja Sairion K-markettien kauppias. Kimmo Itäahon omistukseen siirtyvät Karhitien, Nuppolan, Kanakouluntien ja Ahveniston K-marketit.

Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Palomäki sanoo, että myymälät, joissa yt-neuvottelut on nyt aloitettu, eivät siirry kauppiaille. Yt-neuvotteluissa selvitetään, onko muita keinoja säilyttää työpaikat.

– Hämeenlinnan Parolantien Siwa on pienimpiä myymälöistä, joita yt-neuvottelut koskevat.

Keskolaisten ammattiosaston varapuheenjohtaja Joonas Tuomivaara pitää yt-neuvottelujen mittaluokkaa suurena, mutta toisaalta tiedossa oli, että Suomen Lähikauppa oli pahoissa talousvaikeuksissa, kun Kesko osti sen.

– Tämä kauppa on ehkä pelastanut useita työpaikkoja, hän sanoo.

Tavoite on löytää irtisanottaville muuta työtä konsernin sisällä. Ammattiosaston selvityksen mukaan Keskon arvio viime vuoden yt-neuvotteluiden irtisanomistarpeesta lakkautettavissa toiminnoissa oli 190 työntekijää, mutta vain neljälle irtisanomisuhan alaiselle ei lopulta tarjottu uutta työtä. STT–HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic