Kanta-Häme

Kesko neuvottelee Jukolan kauppatontista

Näyttää siltä, että Jukolan asukkaat saattavat saada K-kaupan takaisin.

Sairaanhoitopiiri ja Kesko ovat neuvotelleet esisopimuksesta, joka koskee Ahvenistontien varressa olevaa reilun hehtaarin aluetta. Se sijoittuu Ahvenistontien, keskussairaalaan johtavan tien ja pyörätien väliseen kolmioon.

Kesko on havitellut tätä aluetta siitä lähtien, kun joutui luopumaan Jukolan K-Supermarketista vuokrasopimuksen päätyttyä vuoden 2014 lopulla.

Sairaanhoitopiiri ei ole halunnut myydä omistamaansa aluetta ennen kuin suunnitelmat uuden keskussairaalan rakentamisesta ovat tarkentuneet.

– Nyt tiedämme, ettei juuri tuota aluetta tarvita, vaikka lopulta päädyttäisiin siihen, että uusi sairaala rakennetaan nykyiselle tontille. Siinä tapauksessa uudisosa tulisi nykyisen sairaalan toiselle puolelle, sen taakse, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kertoo.

Sairaanhoitopiirin suunnitelmissa ykkösenä on tällä hetkellä rakentaa kokonaan uusi sairaalan Harvialantien varteen, lähelle rautatieasemaa.

Toinen vaihtoehto on Poltinaholla Ahveniston koulun vaiheilla. Nykytontille rakentaminen on vasta kolmantena vaihtoehtona.

Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli tiistaina sekä Keskon kanssa solmittavaa esisopimusta että asiantuntijapalvelun kilpailutusta nykyisen sairaalakiinteistön jalostamiseksi mahdollisesti myyntikuntoon.

Sairaanhoitopiiri valtuutti Keskon käynnistämään kaavoituksen suunnitellulla alueella Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

– Esisopimuksen allekirjoitamme vasta, kun Kesko ja kaupunki ovat sopineet alueen kaavoittamisesta. Tuolloin myös alueen hinta tarkentuu. Idea on, että Kesko hakee alueen kaavoittamista omalla kustannuksellaan.

Kesko haluaisi rakentaa alueelle 2 500-3 000 neliön suuruisen päivittäistavarakaupan. Tällä hetkellä pelto on kuitenkin asemakaavassa varattu sairaaloiden ja muiden sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten kortteliksi.

Paikalliset asukkaat keräsivät yli 2 000 nimen adressin, jolla vedottiin Keskoon kaupan toiminnan jatkamiseksi, kun yhtiö luopui Jukolan K-Supermarketista vuoden 2014 lopulla.

Kesko halusi tontin, jolle olisi suora yhteys Ahvenistontieltä, kuten kilpailijan S-marketin tontille on. Sellaista ei tuolloin löytynyt.

Sairaanhoitopiiri on alustavasti keskustellun kaupungin maankäytön suunnitteluyksikön kanssa.

– Muuten emme olisi lähteneet kauppoja hieromaan, Juvonen korostaa.

Ajatuksena on siirtää nykyiseen sairaalaan johtavaa tietä hieman itään päin, jotta sen ja Liivuorentien risteykseen voidaan suunnitella joko kiertoliittymä tai liikennevalot.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti myös käynnistää kilpailutuksen Ahveniston nykyisen sairaalakiinteistön tulevan käytön suunnittelusta, jatkojalostuksesta, mahdollisesta myyntitoimeksiannosta sekä tarpeen tullen takaisin vuokrauksesta.

– Tämä siis siinä tapauksessa, ettemme lopulta päädy uudisrakentamiseen nykyisellä tontilla. Etsimme mm. asiantuntemusta kiinteistönarviointiin, mutta myös osaamista suurista kiinteistönkehityshankkeista.

Ahvenistontien varressa oleva peltoalue on ollut vuokrattuna pelloksi monivuotisella sopimuksella yksityiselle viljelijälle.

Nyt sopimusta uusitaan kuitenkin vain vuodeksi kerrallaan, koska vielä ei ole tiedossa, koska osa pellosta siirtyy muuhun käyttöön. HÄSA

Päivän lehti

27.5.2020