Kanta-Häme

Keskolle kelpaa vain Ahvenistontie

Jukolassa ei lähitulevaisuudessa ole K-Supermarketia. Todennäköisesti ei muutamaan vuoteen.

Tähän kiteytyy keskiviikkona Voutilakeskuksessa järjestetyn keskustelutilaisuuden sanoma. Ahveniston asuntoyhdistys ry oli kutsunut keskusteluun paitsi Keskon aluejohtajan Timo Huurtolan, myös Hämeenlinnan kaavoittajia ja päättäjiä.

Ahveniston asuntoyhdistys luovutti Huurtolalle yhteensä 2 042 Läntisen alueen asukkaan allekirjoittaman adressin, jolla toivotaan K-kaupan pysyvän Jukolassa.

– Toivottavasti allekirjoittajien määrä ei ole se vuosiluku, jolloin K-kauppa saa tilat Jukolasta, totesi Ahveniston asuntoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja John Alatalo.

– Haluamme, että alueella säilyy K-Supermarket-tasoinen kauppa. Läntinen alue on kasvualuetta, ja toivomme myös kaupan kilpailun jatkuvan. Se on kaikkien etu, hän sanoi.

Nykyinen K-Supermarket Jukola lopettaa toimintansa vuodenvaihteessa, kun toimitilan vuokrasopimus menee umpeen. Huurtola perustelee nykyisestä paikasta luopumista sillä, että vuokrasopimuksen jatkaminen kävisi tappiolliseksi Keskolle ja myös kauppiaalle.

Toiveet eivät kohtaa

Jukolalaiset saivat kansalaisaktiivisuudella takaisin apteekkinsa, mutta K-Supermarket voi olla pitkän väännön takana.

Keskon toiveet ja kaavoituksen tämänhetkiset mahdollisuudet eivät kohtaa. Kaavoituksessa Keskolle on tarjottu paikkaa nykyisiltä sijoilta ja sen vierestä, mutta tontti ei kelpaa.

Kesko vetoaa tontin hankaliin liikenneyhteyksiin, kun taas kilpailijan parkkipaikalle pääsee suoraan Ahvenistontieltä. Kaupunki puolestaan tahtoisi kehittää nimenomaan Jukolan kauppakeskusta.

Eli Ahvenistontie tai ei mitään, Timo Huurtola?

– Niin. Olemme valmiit kilpailuun, kunhan meillä olisi tasavertaiset työkalut. Olemme valmiit olemaan pitkäjännitteisiä. Emme mene niille toisille tai kolmansille paikoille. Vaikka odotamme, jos tiedämme, että tontti saadaan, vaikka aikajänne olisikin pitkä.

Kesko on pitkään havitellut tonttia Ahvenistontien varresta keskussairaalan rinteestä. Suunnitteluvaraus myönnettiin vuonna 2010, mutta tilanne on muuttunut, koska sairaanhoitopiiri saattaa tarvita tonttiaan itse.

Kaavoittaja tutkii uudet mahdollisuudet

Myös muut Keskon kelpuuttamat tontit olisivat vuosien odotuksen takana. Esimerkiksi Liivuorentien varren tontti on kaavoitettu puistoksi ja on tällä hetkellä linkki, joka yhdistää Ahveniston ja Hattelmalan harjualueet.

– Näiden tonttien käyttäminen ei ole päivän tai vuoden asia, vaan ainakin vuosikymmenten asia, sanoo yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki.

Hän ja tilaajapäällikkö Leena Roppola aikovat kuitenkin tutkia, olisiko Jukolassa vielä muita mahdollisuuksia, joista Keskon kanssa voisi keskustella ja jotka sopisivat kaupungin omiin kehittämisnäkemyksiin.

Kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat Sari Rautio (kok.) ja Iisakki Kiemunki (sd.) käväisivät vakuuttamassa, että kansalaisaktiivisuutta kuullaan ja toivomassa, että ratkaisu saadaan hierotuksi.

Keskustelun tulos – nykyinen kauppa ei jatka eikä uutta ole tiedossa – oli asukasaktiiveille pettymys.

– Täällä on paljon iäkästä väestöä, joiden valinnanmahdollisuudet supistuvat nyt, pohti Leena Kivelä.

– Mutta jos tästä adressista lähti nyt edes jokin puro juoksemaan, niin hyvä, John Alatalo tiivisti. (HäSa)

 

 

Oikaisu: Jutun kuvatekstiin korjattu 18.9. aluejohtaja Timo Huurtolalle oikea etunimi. Itse jutussa nimi oli oikein.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic