Kanta-Häme

Keskon Helander suuttui autoveroon

Henkilöautoiksi tuodaan käytettyjä saastuttavia dieseleitä. Verotus lyö korville Suomen päästötavoitteita ja kauppaa.
Uusien autojen myynti on pudonnut neljänneksen, mutta vanhoja tuodaan ennätyksellinen määrä, Mikko Helander kertoo.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander on erittäin tyytymätön Suomen autoverotukseen. Hänen mielestään sillä lyödään sekä Suomen päästötavoitteita että autokauppaa.

– Tänä vuonna tuodaan Suomeen ulkomailta ennätyksellinen määrä käytettyjä henkilöautoja. Nämä ovat noin 2000 vuosimallin saastuttavia dieseleitä, jotka eivät täytä EU:n dieselautoille määräämiä normeja.

Kun EU:n päästömittauksia muutettiin, Suomen henkilöautoverotusta piti korjata kustannusneutraalisti syyskuun alusta. Muutos ei kuitenkaan ollut neutraali.

– Syyskuun alun jälkeen uusien henkilöautojen myynti on pudonnut 25 prosenttia viime vuodesta.

Helanderin mielestä asiat ovat menneet pieleen. Hänestä uusien autojen myynnin pudotus ja vanhojen autojen maahantuonti on räikeä epäkohta.

– Tämä lyö korville Suomen tavoitteita päästöjen vähentämisestä. Vanhat autot eivät ole myös niin turvallisia liikenteessä kuin uudet.

Helander sanoo, että hänellä on kuitenkin käsitys, että hallitus ymmärtää tilanteen.

– Luotan siihen, että nopeasti löydetään keinot, jolla tämä kehitys lopetetaan.

Helander ihmettelee myös kansainvälisen verkkokaupan suosimista veroissa ja postimaksuissa. Suosimalla kansainvälistä verkkokauppaa tehdään suurta haittaa suomalaiselle kaupalle.

– On pöhköä, että kansainvälisen verkkokaupan tuotteet ovat verovapaita 22 euroon asti. Mikä on sellaista bisnestä, jota voi harjoittaa verovapaasti.

Helander pitää isona periaatteellisena kysymyksenä verkkokaupan verovapautta. Hänen mielestään Suomen ja Postin olisi Ruotsin tapaan pitänyt verottaa ostoksia ja ryhtyä perimään kuljetuksista maksuja.

– Pitäisi toimia markkinatalouden sääntöjen mukaisesti, mutta nyt sen hyviä periaatteita rikotaan.

– Jos verkkokaupan verovapauteen ei muuten puututa, pitäisi kotimaiselle kaupalle myös antaa verovapaus 22 euron ostoksiin asti.

Helanderin mukaan Suomessa ei aina ymmärretä, mikä merkitys on omalla kaupalla. Hän muistuttaa, että Kesko on Suomen suurin ja Pohjoismaiden kolmanneksi suurin vähittäiskauppias. K-ryhmä työllistää 42 000 työntekijää.

– Ostamme kotimaisilta tavarantoimittajilta 4,5 miljardilla eurolla tuotteita.

– On useita maita, joissa vähittäiskauppa on kansainvälisten jättien hallussa. Paikallisilla tavarantoimittajilla ei ole mahdollisuuksia saada tuotteitaan myyntiin näille kansainvälisille jäteille.

Suomen päivittäistavarakauppaan rantautui 2000-luvulla saksalainen Lidl, joka on erittäin suuri kansainvälinen ketju.

– Kansainväliset toimijat ovat Suomen kaupassa lisä, joka haastaa meidät. Se on arvokasta Suomelle ja kaupan toiminnalle. On hyvä, että meillä toimii sellainen kauppa kuin Lidl. HÄSA

Päivän lehti

23.1.2020