Kanta-Häme

Keskuskoulun ilma ei kierrä kunnolla

Hämeenlinnan Keskuskoulussa tehdyt sisäilman laadun mittaukset vahvistavat saman käsityksen, mikä koulun oppilailla ja henkilökunnalla on jo ollutkin: koulun sisäilma ei ole kunnossa.

Lyseon yläkoulun oppilaat järjestivät kaksi viikkoa sitten näyttävän ulosmarssin, jolla haluttiin kiinnittää huomiota koulujen sisäilmaongelmiin.

Nyt valmistuneiden tutkimustulosten mukaan Keskuskoulun sisäilman kokonaisbakteeripitoisuus ja hiilidioksidipitoisuus ovat korkealla tasolla. Nämä molemmat viittaavat Linnan Tilapalveluiden rakennusteknisen asiantuntijan Mika Metsäalhon mukaan huonoon ja riittämättömään ilmanvaihtoon.

Rakennuksen alimmissa kerroksissa on merkkejä myös kosteusvauriosta, ja kosteusvauriomikrobien lähde on tarkoitus selvittää mahdollisimman nopeasti.

Korjauksia ensi kesänä

Kaupungin sisäilmatyöryhmä käsitteli tällä viikolla Keskuskoululla sekä Lyseon lisärakennuksessa eli Rauhankadun puoleisessa rakennuksessa tehtyjen mittausten tuloksia. Työryhmä suosittaa Keskuskoululle uusia, entistä laajempia mittauksia. Rakennuksen ilmanvaihtoa pitäisi kuitenkin parantaa mahdollisimman nopeasti.

– Tavoitteena on, että sisäilman laatua parantavat toimenpiteet saadaan toteutettua ensi kesän aikana, Metsäalho sanoo.

Myös Lyseon lisärakennuksen seurantamittaukset on tarkoitus uusia myöhemmin keväällä. Nyt saatujen tulosten mukaan Lyseolla jo tehdyt korjaukset ovat parantaneet sisäilman laatua.

Lyseon lisärakennuksessa on muun muassa uusittu vesikatto, tukittu ikkunanpielien ilmavuotoja ja alipaineistettu kellarin alapuolinen kanavisto. Näillä toimenpiteillä estetään kosteuden ja haitallisten mikrobien pääsy sisäilmaan.

– Näytteet ovat nyt hyvin puhtaita, mutta oppilaiden ja henkilökunnan oireiden seurantaa jatketaan sielläkin, Metsäalho sanoo.

Lyseon kotitalousluokista näytteet päästiin ottamaan vasta hiihtolomaviikolla, ja ne valmistuvat myöhemmin.

Ahveniston koululla kuntotutkimuksen kenttäosuus on saatu tehtyä, mutta tulosten analysointi on vielä kesken. Metsäalho arvioi, että raportti valmistuu tämän kuun loppuun mennessä.

Lisäksi kantakaupungin alueella on tutkittu Hykin sisäilman laatua oirekyselyllä ja tarkoitus on ottaa sisäilmanäytteitä myös siellä. Parhaillaan selvitetään myös Myllymäessä sijaitsevien Hamkin tilojen kuntoa. Tiloja tarvitaan Kaurialan yläkoululaisten väistötiloiksi ensi syksynä. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic