Kanta-Häme

Keskuskoulun sotasairaalasta kaivataan tietoa

Hämeenlinnan Lyseon koulun historianopettajat etsivät kertomuksia, kuvia ja aikalaismuistoja keskuskoulun rakennuksessa talvi- ja jatkosodan aikana toimineesta sotasairaalan yksiköstä.

Hämeenlinnassa toimi talvi- ja jatkosodan aikana 35. sotasairaala, jonka potilaita hoidettiin useissa rakennuksissa ympäri kaupunkia. Nyt kaivataan tietoa erityisesti tuolloisen keskuskansakoulun rakennuksessa toimineesta sotasairaalasta.

– Alkaa jo olla aivan viimeiset hetket saada sairaalan toiminnasta tietoa aikalaisilta, sillä nuorimpienkin potilaiden tai lääkintälottien ikä olisi noin 90-vuotta, historian lehtori Johanna Talvensaari sanoo.

Opettajat ovat taltioimassa koulun menneisyyttä mahdollista historiateosta sekä opetusta varten.

– Historia on usein nuorille kouluaine, joka koetaan kaukaisena ja jopa tylsänä. Kaikki, mikä tuo historiaa konkreettiseksi ja elävämmäksi, tekee siitä myös kiinnostavampaa.

Hämeenlinnaan saapui talvisodan aikana sairasjunilla yli 4000 potilasta, jatkosodan aikana potilasmäärä oli yli 13000.

– Jos kellään on hallussa sairaalassa työssä tai potilaana olleiden jäämistöä, aikalaiskertomuksia tai kuultuja kertomuksia, sen voi toimittaa meille, Talvensaari kehottaa. (HäSa)

Keskuskansakoulun sotasairaalaan liittyvää materiaalia voi toimittaa postitse osoitteeseen Historian opettajat/ Hämeenlinnan lyseon koulu, 13100 Hämeenlinna. Tiedoista voi myös soittaa keskuskoulun kansliaan, p. 03-6212732.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic