Kanta-Häme

Keskussairaala on kaupungin sakkorysä

Tuulilasinpyyhkijän alle jätettyä pysäköintivirhemaksua kaipaavan kannattaa suunnata Kanta-Hämeen keskussairaalalle.

Vuonna 2014 Hämeenlinnan pysäköinninvalvonta jakoi yli 11 400 pysäköintivirhemaksua. Näistä noin joka kymmenes on jaettu keskussairaalan mäelle.

Tiedot ilmenevät pysäköinninvalvonnan vuositilastoista.

Kaupungin vastaava pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen huomauttaa, että pysäköintirikkeitä kertyy enemmän kuin niistä saatuja pysäköintisakkoja. Tämä siksi, että pysäköintivirhemaksu on sama, vaikka olisi tehnyt useita rikkeitä kerralla.

Yleisin virhesyy on keskussairaalalla ollut se, ettei pysäköintikiekkoa ole muistettu käyttää.

Kiekko unohtuu helposti

Terveyspalveluiden läheisyydessä olevat pysäköintialueet keräävät pysäköintisakkoja ylipäätään eniten. Keskussairaalan mäen jälkeen toiseksi useimmin sakko napsahtaa Hämeenlinnan terveyskeskuksen pihassa.

Terveyskeskuksessa pysäköintialue on täynnä kahden tunnin kiekkopaikkoja. Vastaavasti Jukolan terveysasemalla saa sakkoja reippaasti, kun ottaa huomioon, ettei terveysaseman pihalla ole kuin muutama pysäköintiruutu.

Raatikaisen mukaan terveyskeskusten sakoissa on usein taustalla inhimillinen syy.

– Osa johtuu siitä, että on niin sanottu hätätilanne ja ajatukset ovat muualla. Mennään kiireellä ensiapuun tai jopa synnyttämään, Raatikainen kertoo.

Keskussairaalan pysäköintiajoista päättää sairaala itse, mutta valvonnan hoitavat kaupungin pysäköinti- ja aluetarkastajat.

Tarkastajat pyrkivät käymään keskussairaalan mäellä vähintään kerran viikossa, ja muutamana kertana vuodesta keskussairaalan hallinto on myös tilannut tehotarkastuksia.

– Keskussairaalassa voidaan kyllä kirjoittaa pitkäaikaisia pysäköintilupia tilanteisiin, joissa asiakas on jäänyt vaikkapa osastolle, Raatikainen sanoo.

Eteläkadun pysäköintialueella tarkkana

Muut suuret ”sakkorysät” painottuvat pitkälti kaupungin keskustaan. Keskustan ulkopuolella on Keksikadun päähän jaettu parisataa pysäköintisakkoa siitä, ettei pysäköintikieltoaluetta ole noudatettu.

Keskustan alueella virhemaksuja tulee paljon linja-autoaseman ympäristöstä. Sielläkin unohtuvat pysäköintikiekot ja -tunnukset, kuten myös uimahallilla.

Ruutukaava-alueella sakon saa helposti Eteläkadun ja Sibeliuksenkadun kulmassa olevalla pysäköintialueella.

– Kaupunginhallituksen päätöksellä osa alueen paikoista on varattu Asunto-osakeyhtiö Kopinkulman käyttöön, mitä kaikki autoilijat eivät huomaa, Raatikainen selittää.

Lisäkilvet jäävät huomioimatta

Tieliikennelaki tuntee noin sata eri tapaa, jolla voi saada pysäköintirikkeen. Näistä tavoista on vuoden aikana Hämeenlinnassa rikottu lähes jokaista.

Keskustan alueella on myös muutama paikka, jossa kirjoitetaan poikkeuksellisia sakkoja.

Hämeenlinnan alueella jaetaan lisäkilvin tietyille autoryhmille varatuille paikoilla virhemaksuja siksi, että väärät autoryhmät pysäköivät niille. Tällöin voi sakko napsahtaa, vaikka pysäköintimaksu olisi maksettu.

Esimerkiksi Saaristenkadulla on Raatihuoneenkadun risteyksen jälkeen pysäköintipaikka, joka on varattu linja-autoille. Henkilöautoilta pysäköinti on kielletty.

– Kaikki eivät huomaa, että pysäköintialue alkaa korttelin puolessavälissä. Toiset autoilijat ymmärtävät sakon syyn, mutta on myös niitä, jotka pilaavat päivän, Raatikainen toteaa.

Muita vastaavia paikkoja on Kasarmikadulla vanhaa poliisiasemaa vastapäätä sijaitseva linja-autopysäkki. Vastaavasti Hallituskadulla, torin varrella sijaitsevat vinot pysäköintipaikat on varattu ainoastaan henkilöautoille.

Muun muassa pakettiautoilijoilla ei siis ole vinoparkeille asiaa. Kielto on Raatikaisen mukaan asetettu, jotta kolaririski pienenisi: peittävän auton takaa peruuttava ei välttämättä näe Hallituskadun rinteestä tulevaa autoilijaa.

Huomautuksella voi myös selvitä

Pysäköintitilastot paljastavat myös myönteisiä yllätyksiä. Rautatieaseman lähistölle jätetään autoja päivittäin satoja, mutta sakkoja on alueelle jaettu vain parisenkymmentä.

Tämä tosin johtuu siitä, ettei valtaosaan paikoista tarvitse edes pysäköintikiekkoa.

Raatikainen toteaa myös, että pysäköintivirhemaksujen lisäksi pysäköinnintarkastajat voivat puuttua väärin pysäköityyn autoon myös antamalla kirjallisen tai suullisen huomautuksen.

Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun autoilija on saapumassa juuri silloin, kun pysäköintisakkoa kirjoitetaan.

Hän kuitenkin toivoo, että ihmiset noudattaisivat opasteita ja liikennesääntöjä.

– 45 euroa voi olla jo monen päivän ruokaraha. Me silti teemme työtämme, emmekä voi sille mitään, jos auto on pysäköity väärin, Raatikainen tiivistää. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic