Kanta-Häme

Keskussairaala uudistuu

Kanta-Hämeen keskussairaala kaipaa tulevina vuosina remonttia. Samalla pohditaan, millaisia tiloja toiminnan kannalta tarvitaan. 2000-luvulla rakennetut sairaalat kun ovat aivan toisenlaisia kuin 40 vuotta sitten.

– Kaikkein helpointa olisi tehdä kokonaan uusi sairaala uuteen paikkaan, mutta se ei ole mikään halpa ratkaisu. Toinen vaihtoehto on korjata tiloja pikkuhiljaa ja kolmas välimalli, jossa korjataan osin ja rakennetaan osin uutta, pohtii sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Hannu Jokipii.

Keskussairaaalan johto on käynnistänyt toiminnan ja tilojen kokonaissuunnittelun, jonka on tarkoitus edetä vuoden sisällä hankesuunnitteluasteelle. Varsinaisten investointipäätösten aika on kuitenkin vasta tuonnempana.

Kuntokartoitus valmistui

Sairaanhoitopiirin hallitus saa tänään keskiviikkona eteensä raportin keskussairaalan kunto- ja käytettävyysarvioinnin tuloksista.

Työterveyslaitoksen ja sisäilmaongelmiin perehtyneen Sirate Groupin tekemä kartoitus ei sairaanhoitopiirin johtajan Jouko Isolaurin mukaan paljastanut mitään hälyttävää.

Jokipii tiivistää, että vanhoissa rakennuksissa riittää aina korjattavaa. Sisäilma-asioiden lisäksi varsinaisena ongelmana on 1970-luvun alussa suunnitellun talon toiminnallisuus.

– Silloin käytettiin vuodeosastoja huomattavasti enemmän kuin nykyisin. Nykyään potilas tulee aamulla ja lähtee illalla kotiin, joten poliklinikkatiloja pitäisi olla sen mukaisesti. Lisäksi modernit potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita ja niissä on kaikki tarvittavat saniteettitilat, Jokipii kertoo.

Isolaurin mukaan päärakennus on joka tapauksessa saneerattava joko nykyiseen tai johonkin muuhun tarkoitukseen.

– Uudisrakentamista tarvitaan välttämättä, sillä toimintojen täytyy siirtyä johonkin saneerauksen ajaksi. Ei sairaalatoimintaa voi pysäyttää vuodeksi, hän muistuttaa.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on saneerata vanhoja tiloja kevyempään käyttöön ja rakentaa uutta raskaampaa toimintaa kuten esimerkiksi leikkauksia varten.

Keskussairaala onkin pyytänyt Hämeenlinnan kaupunkia kaavoittamaan sairaalanmäelle lisää rakennusoikeutta.

Toiminnallisia muutoksia

Tilakysymykset nousevat esiin jo tänä syksynä, kun niitä pohditaan muun muassa sairaanhoitopiirin syyskuisessa strategiaseminaarissa professori Erkki Vauramon johdolla.

Hankkeen esisuunnittelu käynnistynee vuodenvaihteessa. Tavoitteena on, että reilun vuoden kuluttua päätettäisiin tilojen tulevaisuudesta.

Tilojen ohella keskussairaalassa mietitään koko sairaalatoiminnan uudelleenorganisointia.

Tällä hetkellä toiminta on organisoitu perinteiseen tapaan erikoisalojen varaan.

Osa suomalaisista sairaaloista on kuitenkin jo muuttanut toimintansa prosessipohjaiseksi.

– Esimeriksi kaikki vatsaelinten sairauksia hoitavat erikoisalat ovatkin samassa kokonaisuudessa, samoin vaikkapa lasten- ja naistensairaudet. Tämä suunnittelu meillä on jo käynnistynyt, Isolauri kertoo. (HäSa)

Menot