Kanta-Häme

Keskussairaalan kiinteistöissä useita kosteusvaurioita

Kanta-Hämeen keskussairaalan Hämeenlinnan yksikön rakennuksissa tehdyn selvitystyön perusteella sairaalan tilat ovat tulevina vuosina perusteellisten remonttien ja modernisoinnin tarpeessa.

Varsinkin ilmanvaihdon parantamisen arvioidaan olevan suuri haaste. Myös lähes päivittäin reistailevat käyttövesi- ja viemärijärjestelmät ovat lähivuosina tiensä päässä.

Tarkastuksessa pääosin 1970-luvulla valmistuneista kiinteistöistä löytyi lukuisia riskirakenteita, sekä kosteus- ja mikrobivaurioita. Mitkään löydökset eivät selvityksen mukaan kuitenkaan ole ”katastrofaalisia” tai välitöntä korjausta vaativia.

Laskettujen kattojen korjaaminen kiireisin kohde

Useissa rakennuksissa esiintyi eri asteisia kosteus- ja mikrobivaurioita ja ikkunavaurioita. Riskirakenteita löydettiin Ahveniston sairaalan välipohjista sekä ulkoseinien tuulettuvuudesta. Olosuhdeongelmia aiheutti myös monin paikoin korkea sisälämpötila ja tilojen ylipaineisuus.

Sairaalassa on laaja-alaisesti alas laskettuja kattoja, joiden päällä olevien osittain pinnoittamattomien alkuperäisten mineraalikuitueristeiden kuitujen pääsy sisäilmaan aiheuttaa ihmisille ärsytysoireita. Näitä ns. villakattoja on uusittu korjaus- ja muutostöiden yhteydessä, mutta niitä on yhä runsaasti.

Julkisivultaan koko vanha Ahveniston sairaala kaipaa täydellisen rappauksen uusimisen.

Syksyllä 2013 alkanut ja viime kesänä valmistunut kunto- ja käytettävyysarvio on annettu tiedoksi sairaanhoitopiirin hallitukselle.

Ensi vuodelle sairaalan kriittisimpiin korjaustöihin on varattu 500 000 euroa. Rahat käytettäneen villakattojen uusimiseen sekä viemäreiden ja osastojen pesu- ja wc-tilojen uusimiseen.

Tarkastuksessa rakennuksista arvioitiin rakennusajankohdalle tyypilliset riskirakenteet ja niiden kosteustekninen toimivuus tekemällä monipuolisia mittauksia ja ottamalla materiaalinäytteitä. (HäSa)