Kanta-Häme

Keskussairaalan maksut pysyvät nykyisellään

Sairaanhoitopiiri viilasi asiakasmaksuja joulun alla vain indeksikorotuksen verran. Asiaan päätettiin palata keväällä.

Nytkin yhtymähallitus torjui äänin 6-5 isomman korotuksen. Vastaan olivat vasemmiston ja perussuomalaisten edustajat.

Esityksenä oli, että toukokuussa maksuja olisi nostettu valtioneuvoston linjaamiin enimmäismääriin.

Tasasuuruisiin asiakasmaksuihin se olisi merkinnyt yli 27 prosentin nostoa. Esimerkiksi poliklinikkamaksu olisi noussut nykyisestä 32,10 eurosta 41,70 euroon.

Asiakasmaksutuotot olivat viime vuonna 7,75 miljoonaa euroa. Tämän vuoden tuotoksi on arvioitu 7,8 miljoonaa. Esitetty korotus olisi tuonut vuositasolla 2,2 miljoonaa euroa lisää. Tänä vuonna tuskin on odotettavissa uusia korotusaikeita.

Sairaanhoitopiiri ei edelleenkään ryve rahassa, vaikka viime vuoden tilinpäätös kertoo, että taloutta on tasapainotettu hieman suunniteltua nopeammin.

Vuodelta 2015 piti jäädä ylijäämää 1,4 miljoonaa euroa, ylijäämä kuitenkin oli 2,3 miljoonaa.

Ensimmäistä kertaa vuosikausiin viime vuoden tuloksella pystyään pienentämään taseeseen pitkään karttunutta 25 miljoonan euron alijäämää. Tasapainottamissuunnitelma tähtää siihen, että se katettaisiin kokonaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Noin 205 miljoonan euron toimintakuluista lähes 100 miljoonaa oli henkilöstökuluja, jotka alittuivat noin 4 miljoonalla. Tämän selittävät täyttämättä jätetyt vakanssit ja ravintopalvelujen siirto Tekmelle syyskuussa.

Talousjohtaja Seppo Karhu pitää talouden suurimpana riskinä ulkopuolisia ostoja muista sairaaloista. Viime vuodelle varattu reilut 31 miljoonaa ylittyi peräti 7 miljoonalla.

– On hyvin vaikea ennakoida esimerkiksi yliopistollisiin sairaaloihin ohjautuvia suuria elinsiirtoja etukäteen.

Vapaa hoitopaikan valinta aiheutti arviolta 5 miljoonan maksut ulkopuolisiin sairaaloihin. Tulopuolelle kertyi vapaan valinnan maksuja noin miljoona.

Talouden suunta on saatu ainakin toistaiseksi kääntymään, sillä tällä viikolla sairaanhoitopiirin kassa oli ensimmäistä kertaa plussalla sitten vuoden 2012.

– Se sahaa edelleen, mutta nyt katsottiin, että on aika alentaa luottolimiittiä 25 miljoonasta 15 miljoonaan euroon, Karhu kertoo.

Esimerkiksi vuonna 2014 tili oli pahimmillaan jopa 23 miljoonaa miinuksella.

Tämän vuoden budjetti on rakennettu lähes 5 miljoonaa ylijäämäiseksi.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että budjetissa on mahdollista pysyä, mutta riskit ovat samat kuin viime vuonnakin. HÄSA