Kanta-Häme

Keskussairaalan synnytysosaston remontin ensimmäinen vaihe on valmis – ensimmäiset lapset syntyivät jo uusituissa saleissa

Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston remontin ensimmäinen vaihe on valmistunut. Uusittu kanslia, kaksi synnytyssalia ja pätkä osaston käytävää otettiin käyttöön kesäkuun lopussa.

Projektissa on siirrytty jo seuraavaan vaiheeseen. Elokuussa valmistuvat kahden muun synnytyssalin remontit, ja vuoden loppuun mennessä käytössä ovat myös uusitut varastotilat, viides synnytyssali sekä loppuosa käytävästä.

Synnytysosaston värimaailma muuttuu pintaremontissa vihreävoittoisesta vaaleaksi.

Uusiksi menevät lattia, katto ja seinät. Paloilmoitinjärjestelmä ja hoitajakutsujärjestelmä uusitaan, mutta muu kalusto pysyy lähes samana.

Koko maan mittakaavassa tilavien synnytyssalien neliöihin ei jouduta kajoamaan.

Keskussairaalan tekninen johtaja Ville Vuorijärvi kertoo, että osasto remontoidaan raikkaat, turvalliset ja toimivat tilat mielessä.

Suunnittelun lähtökohtia olivat ulkoseinärakenteiden tiivistäminen, lattian eristäminen, villa-alakattojen vaihtaminen sekä valaistuksen ja ilmanvaihdon päälaitteiden uusinta.

– Erityistä huomiota on kiinnitetty meluavien työvaiheiden minimointiin ja pölyn hallintaan remontoinnin aikana, hän sanoo.

Remontti on jaettu neljään osaan, jotta käytössä on jatkuvasti vähintään kolme synnytyssalia.

– Vaikka aluksi huolehdittiin, että vaikeuttaako remontti synnytysosaston toimintaa, kaikki ovat mahtuneet hyvin synnyttämään, apulaisosastonhoitaja Pirjo Koskela kertoo.

Äkillisiin käänteisiin varauduttiin jo etukäteen tarkoilla suunnitelmilla.

– Kiireellisiä sektioita ja muita hätätilanteita tulee synnytysosastolla aina eteen. Myös remontin ensimmäiseen vaiheeseen näitä tilanteita on mahtunut, mutta kun on toimittu suunnitelman mukaan, kaikki on sujunut hyvin.

Remontin neljän vaiheen valmistelu-, suunnittelu- ja toteutuskustannukset ovat yhteensä 600 000 euroa.

Vuodenvaihteen jälkeen toteutettavaksi jää vielä pieniä töitä, joita ei ole mahdollista toteuttaa syksyn aikana ilman, että synnytysosaston toiminta häiriintyisi. Nämä loput työt suunnitellaan ja kustannusarvioidaan erikseen syksyllä.

Maaliskuussa valmistelutöillä käynnistynyttä remonttia on odotettu hartaasti. Synnytysosasto säilyi kevääseen asti sairaalan rakentamisvuodelta 1979 peräisin olevassa alkuperäiskuosissaan.

– Vaikka remontti kysyy joustavuutta ja sopeutumista, uusia tiloja on odotettu niin pitkään, että henkilökunta malttaa hyvin vielä muutaman kuukauden, Koskela sanoo. HäSa