Kanta-Häme

Keskusta hakee muotoaan asukkaiden voimin

Mukava lapsiperheille ja nuorille, mutta niin, että palveluja olisi kaikille.

Näin Hämeenlinna haluaa kehittää keskustan ruutukaava-aluetta. Suurin huoli tulee siitä, kun lokakuussa avataan uusi kauppakeskus Goodman moottoritien katteelle.

Vanhan keskusta-alueen pelätään näivettyvän. Tämän takia kaupunki yrittää visiossaan saada väestöpohjaa lisää Hämeenlinnan keskustaan.

Suurimmat suunnitelmat koskevat linja-autoaseman seutua ja etenkin niin sanottua kaupungin korttelia numero yksi, jossa sijaitsee tällä hetkellä kauppakeskus Linna.

Kaupungilla on vielä runsaan viikon verran internetissä kysely, jossa kaupunkilaiset voivat käydä kertomassa mielipiteensä.

– Perjantaihin mennessä vastauksia on tullut 250, mutta vielä kuulisimme kantoja mielellämme lisää, keskustan suunnittelusta vastaava arkkitehti Johanna Närhi kertoo.

Tuhansille uusia asuntoja

Keväällä alkaneessa keskustan kehittämistyössä on päästy kahteen vaihtoehtoon. Molemmissa vaihtoehdoissa yhteistä on se, että keskustan alueen kerrostaloihin rakennettaisiin enemmän kerroksia, ja moniin tyhjiin kiinteistöihin tulisi uudiskohteita.

Tavoitteena olisi, että keskustan alueelle saadaan kodit noin 3 000 – 4 500 uudelle asukkaalle. Laskelmissa on mukana ruutukaava-alueen, katteen, Engelinrannan sekä Asemanseudun alueet.

Lisäksi kaupungilla on suunnitteilla kerrostaloasuntoja Kantolaan, Kaurialaan sekä Keinusaaren alueille. Asuintilaa voi kaikkiaan tulla jopa yli 7 000:lle.

Tulevaisuuden kasvutavoitteet ovat kovia, mutta akuutimpana on ydinkeskustan elämän ylläpito.

– Tavoitteena olisi saada elävöitettyä Goodmanin ja Reskan välistä aluetta, mutta myös Reskan ja rautatieaseman väliä, Närhi toteaa.

Ei kirkkoa korkeammalle

Yksi asia, joka vaikuttaa asuntojen määrään, on Kauppakeskus Linnan kohtalo. Toisessa mallissa kortteli rakennettaisiin kokonaan uudestaan niin, että siihen tulisi pari kerrosta asuntoja ja liiketilaa sekä maan alle pysäköintipaikkoja. Viereiselle torin parkkipaikalle nousisi puolestaan kauppahalli.

Toisessa mallissa Kauppakeskus Linnaa remontoidaan suuremmaksi. Samassa suunnitelmassa on ehdotettu, että Reskan päälle tulisi kate.

– Yrittäjät ja kauppiaat ovat ehdottaneet katetta, Närhi sanoo.

Keskustassa ei haluta kuitenkaan mielellään rakentaa yli 5-kerroksisia kerrostaloja. Syynä on keskustan kirkko.

– Haluamme pitää Hämeenlinnan kirkon maamerkkinä, Närhi sanoo.

Linja-autoaseman ympäristöä puolestaan kunnostettaisiin, ja mallista riippuen Palokunnankadun reunoille nousisi uudisrakennuksia. Linja-autoasemaan itseensä ei kajota.

Linnanpuistoon uimaranta

Kesäkuussa luonnosvaiheeseen edenneissä suunnitelmissa on asuinrakennusten lisäksi pyritty huomioimaan viihtyisyyttä.

Esimerkiksi molemmissa malleissa ollaan tekemässä Kasarmi- ja Sibeliuksenkaduille nykyistä leveämmät kevyen liikenteen väylät, jotta pyöräilijöille olisi oma kulkukaistansa.

Uutta leikkipuistoa puolestaan kaavaillaan vanhan kirjaston puistoon, ja Linnanpuistoon on harkittu kunnollista uimarantaa.

Johanna Närhi toivookin, että mahdollisimman moni kävisi esittämässä mielipiteensä. Elokuun 5. päivään mennessä ei ehdotuksia oteta enää vastaan.

– Suunnitelman on määrä olla syksyllä valmis, ja ensi vuoden kesänä voisi keskustan uusi kaavaluonnos olla valmis. Kyllähän tällä tavallaan on kiire, hän toteaa. (HäSa)

Kyselyyn voi käydä vastaamassa osoitteessa hameenlinna.fi/Palvelut/Kaavat-ja-rakentaminen/Kaavoitus/Keskustavisio. Kaupunki kerää palautetta suunnitelmista myös Elomessuilla.

 

 

OIKAISU 29.7.2014:

Keskustavisiosta kertovassa jutussa (HäSa 26.7.) kerrottiin virheellisesti, että keskustan kaava olisi ensi vuonna valmis. Ensi vuoden aikana pyritään saamaan valmiiksi keskustan kaavaluonnos.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic