Kanta-Häme

Keskusta imuroi Hämeessäkin

Kun puolue saa nousukierteen aikaan vaalien alla, se imaisee epäröivät äänestäjät. On hienoa olla voittajan puolella. Siksi keskusta saa Hämeen vaalipiiristä kolmannen kansanedustajan.

Sen sijaan SDP:n neljäs paikka, perussuomalaisten kolmas paikka ja kristillisdemokraattien ainoa paikka ovat tiukassa.

Keskustasta varmoja läpimenijöitä lienevät forssalainen veteraanipoliitikko Sirkka-Liisa Anttila ja tulevan hallituksen sosiaali- ja terveysministeriksi ennustettu hollolalainen Juha Rehula.

Kuka nousee kolmanneksi? Päijäthämäläiset veikkaavat Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaa Martti Taljaa.

Kanta-Hämeen puolella moni lyö vetoa 4 vuotta sitten eduskunnasta pudonneen Timo Kauniston puolesta. Molemmilla on asiaosaamista, mutta Kaunistolla myös naistenlehtijulkisuutta.

Kolmen kilpa

SDP:n kannatuslukemat ovat nousseet kaikkein synkimmästä alhosta. Perinteisesti puolue on onnistunut Hämeen vaalipiirissä koko maata paremmin.

Nyt neljän paikan uusiminen on vaikeaa, koska menestyksen peruspilarit Johannes Koskinen ja Jouko Skinnari puuttuvat.

Tosin heidän äänestäjistään moni kuuluu uskollisimpiin SDP:n kannattajiin ja äänestää joka tapauksessa demaria. Epävarmat äänestäjät saattavat kaikota muille apajille.

Osa isännättömistä äänistä siirtynee Tarja Filatovin ja lahtelaisen Mika Karin hyväksi. Heidän arvellaan uusivan paikkansa. Kolmannesta mandaatista käy kovan kisan kolme nuorehkoa miestä, lahtelaiset Ville Skinnari ja Eero Vainio sekä hämeenlinnalainen Iisakki Kiemunki.

Forssalaisesta orimattilalaiseksi muuttunut Minna Lintonen pyrkii osille, jos mieskolmikko syö toistensa ääniä. Noste tuskin riittää ja neljänteen paikkaan tarvitaan lähes ihme.

Kolme paikkaa

Kokoomus hävisi neljä vuotta sitten yhden edustajapaikan Hämeessä. Tälläkin kertaa on tyytyminen kolmeen paikkaan.

Vaikkei forssalaisen Sanni Grahn-Laasosen ministerinura kovin loistokas ole ollutkaan, hän ja loppilainen istuva kansanedustaja Timo Heinonen todennäköisesti uusivat paikkansa.

Myös orimattilalaisen Kalle Jokisen mahdollisuudet tuntuvat paremmilta kuin haastajien.

Kanta- ja Päijät-Hämeen välissä on korkea raja, jonka yli istuvalle kansanedustajalle saattaa irrota ääniä. Sen sijaan haastajilta se vaatii ankaraa jalkatyötä. Heiksi voidaan laskea kaksi Saria eli Niinistö ja Rautio sekä Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Ilkka Viljanen.

Poliisit mieluisia

Perussuomalaisille uusimmat mielipidetiedustelut lupailevat vain kahta paikkaa. Viime vaalien ääniharava hollolalainen Anne Louhelainen on varma läpimenijä.

Puolueesta potkittu asikkalalainen James Hirvisaari on nyt Muutos 2011:n ehdokkaana Uudellamaalla. Ns. maahanmuuttokriittiset äänestäjät saattavat jäädä kotiin.

Hämeenlinnasta eduskuntaan kärkkyvät Kari Ilkkala ja Lulu Ranne ovat kiertäneet yhdessä vaalipiiriä.

Vaikka molemmat kokosivat kuntavaaleissa massiivisen äänimäärän, pelkillä hämeenlinnalaisäänillä ei eduskuntaan nousta. Voi olla, että matalalla profiililla pysytellyt kansanedustaja Ismo Soukola vielä yllättää kohukaksikon.

Perussuomalaisten äänestäjät tuntuvat tykkäävän poliiseista ja Soukola on siviiliammatiltaan vanhempi konstaapeli.

Uskolliset uskovaiset

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen on ensimmäisen kauden kansanedustajaksi ollut paljon positiivisesti esillä. Hän uusinee paikkansa.

Sisäministerin ja kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen julkikuva on hyvin kaksijakoinen. Eduskuntapaikan ennustetaan olevan liipaisimella, mutta uskovaiset kokoavat rivinsä kuten ennenkin.

Vihreiden tilanne on kysymysmerkki. Aivan viimeisimmät ennusteet lupailevat ehkä parlamenttipaikkaa. Ääniä pitää saada tuhansia enemmän kuin neljä vuotta sitten. Niitä pitäisi kerätä muidenkin kuin potentiaalisen läpimenijän, Kirsi Ojansuu-Kauniston.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic