Kanta-Häme

Keskusta nousee myös Hämeessä

Keskusta tekee huiman nousun neljän vuoden takaisesta 13 prosentin kannatuksesta yli 21 prosenttiin Hämeen vaalipiirissä.

Muut suuret eli kokoomus, perussuomalaiset ja SDP ottavat kannatusprosenteissa takkiinsa verrattuna vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Tämä selviää Tietoykkösen Hämeen Sanomille, Forssan Lehdelle ja Etelä-Suomen Sanomille tekemästä kannatustutkimuksesta.

Hämeessä kokoomus näyttäisi painuvan pienimmäksi neljästä suuresta. SDP:n pudotus on myös useita prosenttiyksiköitä. Perussuomalaisilla on myös laskua, muttei niin paljon kuin vielä syksyllä ennustettiin.

Eduskuntapaikkoihin useiden prosenttiyksiköiden kannatusmuutokset eivät kuitenkaan välttämättä tuo suuria muutoksia. Vaalitutkimuksen mukaan keskusta saisi Hämeen vaalipiiristä yhden paikan lisää eli kolme paikkaa.

SDP puolestaan häviäisi yhden paikan ja saisi myös kolme paikkaa.

Perussuomalaiset ja kokoomus saattavat pitää nykyisen paikkamääränsä. Molemmilla on Hämeestä kolme edustajaa.

– Tutkimuksessa erot suurten puolueiden kesken jäivät pieniksi. Vähäisetkin siirtymät voivat merkitä muutoksia eduskuntapaikkoihin. Hämeen tilanne on hyvin mielenkiintoinen, kun neljä suurta näyttävät saavan saman paikkamäärän, Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen pohtii.

Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Pienemmistä puolueista vasemmistoliitto näyttää olevan hyvässä nousussa Hämeen vaalipiirissä. Neljä vuotta sitten kannatukseksi tuli alle seitsemän prosenttia. Nyt tutkimus kertoo 9 prosentin kannatuksesta.

Myös kristillisdemokraateille tutkimus mittaa hieman aikaisempaa vahvempaa kannatusta. Molemmille irtoaisi näillä lukemilla vaalipiiristä yksi edustajan paikka.

Sen sijaan vihreiden tilanne näyttää melko apealta. Kannatus näyttäisi oleva pikemminkin laskussa kuin nousussa.

Noin kolmannes vastaajista ei vielä ole määritellyt kantaansa tai ei halua kertoa sitä mielipidetiedustelussa. Epävarmoista ainakin kolmannes arveli jättävänsä äänestämättä.

– Epävarmojen äänestäjien määrä on edelleen suuri. Heidän huomiostaan seuraavat pari viikkoa kamppaillaan, Määttänen pohtii.

Kannatustutkimuksessa mitattiin myös vastaajien äänestysvarmuutta. Jopa 85 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä täysin varmasti tai ainakin melko varmasti. Luku on melkoinen, kun viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli koko maassa 70,5 ja Hämeessä 68,7.

– Tämä on yleistä mielipidetutkimuksissa. Äänestyshalukkuus ei kanna vaaliuurnille asti. Tällä pystytään kuitenkin mittaamaan eri puolueiden kannattajien välisiä eroja äänestysvarmuudessa, Määttänen selvittää.

Kristillisdemokraattien kannattajat äänestävät varmimmin. Myös kokoomuksen kannattajat vakuuttavat olevansa lähdössä uurnille.

Sen sijaan vihreät ja perussuomalaiset saavat jännittää, viitsivätkö kannattajat lähteä äänestämään.

Tutkimuspäällikkö Määttäsen mukaan perussuomalaisten tulos on vaikein ennakoida.

– Kannattajien keskuudessa on niin paljon epävarmuutta ja liikkuvia äänestäjiä. Häsa

 

Päivän lehti

9.4.2020