Kanta-Häme

Keskusta on kaukana autioitumisesta

Hämeenlinnan keskustan yrittäjät ovat pitkälti jakaantuneet kolmeen leiriin siinä, miten he suhtautuvat kauppakeskus Goodmanin tuloon. Toiset ovat huolissaan asiakasvirtojen siirtymisestä katteelle, toiset pitävät katetta keskustan alueen herättäjänä.

Kolmannen ryhmän muodostavat ne, jotka siirtyvät uuteen kauppakeskukseen.

Moni keskustaan jäävä yrittäjä on kuitenkin huolestunut siitä, että ihmisten mielikuvissa ruutukaava-alue olisi näivettymässä katteen valmistumisen myötä.

– Keskustan ja Goodmanin vastakkainasettelusta pitäisi luopua, ja kokonaisuus pitäisi nähdä yhtenä. Täällä on edelleen hyvä otanta liikkeitä ja palveluja, Kellokeskus Laineen yrittäjä Ollipekka Laine toteaa.

Laine on myös Linnan kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja.

Hämeen Sanomat selvitti keskustan kahden pääkorttelin liikkeistä, mitkä yritykset siirtyvät pois nykyisistä liiketiloistaan ja mitkä jäävät. Pelkästään kahden korttelin alueella Hämeenlinnassa toimii noin 100 kivijalkamyymälää ja -palvelupistettä, ja vähintään yhtä moni on jäänyt rajauksen ulkopuolelle.

Selväksi tuli ainakin se, ettei keskusta vielä autioidu.

Tyhjenevä tila houkuttaa

Goodmanin tulo vaikuttaa eniten kauppakeskus Linnaan, jossa valtaosa suurten liiketilojen haltijoista poistuu. Toistaiseksi paikoilleen jäävät kahvilat Pannu ja Kauno, samoin Veikkauspiste, S-market, Hesburger sekä toisessa kerroksessa toimiva Linnan Hiussalonki.

Café Kaunon yrittäjää Sami Malmstenia mietityttää kasvava kilpailu enemmän kuin liikkeiden häviäminen.

– Keskustan asiakaspotti jakaantuu yhä useamman kilpailijan kesken. Täällä on silti palveluita, jotka toimivat vetureina, Malmsten sanoo.

Toisaalta, Linnasta on myös vapautumassa valtava määrä uutta liiketilaa. Malmsten myöntää, että Kaunoa on kiinnostanut laajentaminen.

Optellin alakerrassa sijaitsevassa Kenkä-Oscarissa kaavaillaan paikanvaihtoa, mutta suunnitelmat ovat yhä auki. Laajennusta on pohdittu myös Kasarmikadulla sijaitsevassa optikkoliike Nissenissä.

– Katteelle emme lähde, mutta tarvitsemme laajennusta tai remonttia nykyisiin tiloihimme, Nissenin myymäläpäällikkö Sari Seppä-Anttila kertoo.

Instrumentarium ei kommentoi tilannettaan, ei myöskään Kirja & Idea.

Reskan Apteekki jää nykyiselle paikalleen, mutta Turuntiellä sijaitseva Kaurialan Apteekki muuttaa Goodmaniin.

Keskustasta entistä tiiviimpi?

Keskustaan jäävistä yrityksistä moni yrittäjä perustelee päätöstä yksinkertaisella syyllä: nykyisessä liikepaikassa ei ole mitään valittamista.

– Emme lähde minnekään, Goodman ei ole meidän juttumme. Toivon ja luotan siihen, että keskustan vetovoima pysyy, Rantatorin Kemikalion yrittäjä Marja Saarinen sanoo.

Keskustassa toivotaan, että tyhjeneviä liiketiloja jaettaisiin nykyistä pienempiin osiin, jotta vuokrat olisivat myymälöille kohtuulliset. Kaupunkikeskustayhdistyksen kaupallisen tiimin puheenjohtajan Heikki Pakkasen mukaan keskustan kauppiaiden kannattaisikin hyödyntää tyhjeneviä liiketiloja, jos mahdollista.

– Keskusta voisi tiivistyä, jos yritykset siirtyisivät entistä lähemmäs Reskaa, Pakkanen arvioi.

Pysäköintitilaa kaivataan silti lisää. Goodmanin alakerran pysäköintialue kun on tarkoitettu kauppakeskuksen asiakkaille.

– Kaupunki voi hyvin pienillä toimenpiteillä saada kiekollisia vinoparkkeja keskustaan, kauppias Ollipekka Laine toteaa.

Keskustassa huhutaan myös, että jokin suuri yritys olisi kiinnostunut Kauppakeskus Linnan vapautuvasta liiketilasta. Tarkkaa tietoa ei kuitenkaan vielä saatu. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic