Kanta-Häme

Keskusta, vihreät ja KD menestyivät Janakkalassa

Peräti kymmenen nykyistä Janakkalan valtuutettua jäi näissä vaaleissa valitsematta. 18 valtuutettua uusi paikkansa, ja uusia valtuutettuja on 15. 

Sosialidemokraatit säilyttivät suurimman puolueen asemansa Janakkalassa. Puolue sai äänistä 27,1 prosenttia, missä oli plussaa verrattuna vuoden 2012 kuntavaaleihin 0,4 prosenttia.

Janakkalan valtuusto pienenee kymmenellä hengellä, joten jokainen puolue saa entistä vähemmän valtuutettuja läpi. Demarit saavat 10 valtuutettua, kun nykyisessä valtuustossa demariedustajia on 12.

Kunnan ääniharava on Pirjo Alijärvi (sd.), joka tekee näin paluun valtuustoon muutaman välivuoden jälkeen. Kolmossijalla on viime vaalien vaalikuningatar Merja Taponen (kesk.), nykyisen valtuuston puheenjohtaja.

Toiselle sijalle nousi kuntapolitiikan uusi nimi Erkki Virtanen (sd.). 

Virtanen sanoi sunnuntai-iltana olevansa tyytyväinen ja nöyrällä mielellä vaalimenestyksestään. Täysin yllättynyt hän ei kuitenkaan ollut – niin moni kuitenkin tuntee Tervakosken konekauppiaan.

Lisäksi hän on toisen polven valtuutettu.

– Minua on pyydetty monet kerrat ehdokkaaksi, ja nyt sitten lähdin, kun ikääkin on kohta 63 vuotta. Ettei sitten myöhemmin kaduttaisi, hän sanoi.

Suurin yllättäjäpuolue ennakkoäänten perusteella olivat kristillisdemokraatit, sillä he olivat saamassa äänistä 5,8 prosenttia ja peräti 2 valtuutettua läpi. Tilanne kuitenkin muuttui illan edetessä, ja lopulta paikkoja tuli yksi.

Yllättävää oli sekin, että kristillisten paikka meni Piia Aitto-ojalle. Nykyinen valtuutettu Mirja Pöhö jäi juuri ja juuri valtuuston ulkopuolelle.

Yksikin paikka on voitto pienelle puolueelle, joka oli vaarassa menettää ainoan paikkansa valtuuston pienentyessä. 

– Ihanaa. Arvaa, olenko onnellinen! Me teimme ihan hirveästi työtä näiden vaalien eteen, Pöhö huudahti kuullessaan ennakkoäänituloksen toimittajalta sunnuntai-iltana.

Hän ei ollut vaalivalvojaisissa, vaan vastasi puhelimeen risteilylaivalta Välimereltä.

– Lomailen nyt, kun olen painanut vuoden töitä.

Keskusta säilytti toiseksi suurimman puolueen aseman. Ääniä tuli 2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012. Valtuutettuja puolue saa 8, kun viime vaaleissa valittiin 9 keskustalaista. (Nykyisessä valtuustossa puolueen edustajia on yhden loikkauksen takia kuitenkin 10.)

Kokoomus ja perussuomalaiset olivat suurimmat häviäjät. Kokoomuksen äänisaalis oli 3,3 prosenttia pienempi ja perussuomalaisten 3,7 prosenttia pienempi kuin runsas neljä vuotta sitten.

Tätä ei voi pitää yllätyksenä. Perussuomalaiset itsekään eivät uskoneet ennen vaaleja yhtä hyvään tulokseen kuin syksyllä 2012, jolloin puolueen kannatus nousi kunnassa roimasti, ja valtuutettujen määrä nousi kerralla yhdestä kuuteen. 

Perussuomalaiset saivat nyt 10,2 prosenttia äänistä ja kolme valtuutettua. 

Kokoomuksen listoilta puuttui nyt puolueen ääniharava Esa Silvennoinen, ja se varmaan näkyi vaalituloksessa. Kokoomuksen osuus äänistä oli 15,3 prosenttia, ja puolue saa 5 edustajaa valtuustoon. 

Nykyisessä valtuustossa kokoomuksella on loikkauksen takia 6 valtuutettua, vaikkakin syksyn 2012 vaalitulos antoikin tulokseksi 7.

Vasemmistoliitto oli saamassa 3 edustajaa (nykyisessä valtuustossa on 4), ja kannatuksessa oli 1,1 prosentin notkahdus. Vihreät sen sijaan ovat voittajia, sillä kannatus kasvoi 3,0 prosenttia, ja valtuutettujen määrä pysyy kolmessa.

Äänestysaktiivisuus Janakkalassa oli 57,8 prosenttia. 

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic