Kanta-Häme

Keskustaan kaavaillaan puolensataa kelluvaa asuntoa

Miltä tuntuisi asua Paasikiventien eteläisellä puolella, tarkemmin sanottuna Vanajavedessä? Pian se voi olla mahdollista.

Engelinrannan uudessa osayleiskaavaluonnoksessa on lisätty kelluvien asuntojen määrää. Kun vanhassa suunnitelmassa parin kerrostalon kulma jatkui Vanajaveteen, on valmistuvassa kaavahahmotelmassa pantu järveen pieni asuinalue.

Kaupungin yleiskaava-arkkitehdin Niklas Lähteenmäen mukaan kelluvia asuntoja on suunniteltu noin 50. Engelinrannan osayleiskaava valmistuu elokuun alussa, ja sitä käsitellään yhdyskuntalautakunnan tulevassa kokouksessa elokuun 19. päivänä.

Kaupunginhallitus äänesti kesäkuisessa kokouksessaan siitä, jäävätkö kelluvat asunnot kaavaluonnokseen. Ne päätettiin jättää, ja Engelinrannan kaava-arkkitehti teki työtä käskettyä.

– Suomen mittapuulla tämä on aika hyvä paikka kelluville asunnoille, koska tässä ne voisivat myös mennä kaupaksi. Täytyy kuitenkin vielä tutkia, miten esimerkiksi virtaukset vaikuttavat alueeseen, Niklas Lähteenmäki sanoo.

Lähteenmäki on aiemmin kaavoittanut muun muassa Helsingin Katajanokalla sijaitsevan kelluvan toimistorakennuksen.

Ehtoja tontteihin

Kaupungin julkaisemasta havainnekuvasta puuttuvat toistaiseksi laiturit, jotka tulisivat ympäröimään kelluvan asuntoalueen. Taloista valtaosa on rivi- ja paritaloja, ja joukossa on myös muutama omakotitalo.

Engelinrannan suunnittelussa innostuttiin kelluvista asunnoista, koska niiden arvioidaan olevan rakennuskustannuksilta kohtalaisen edullisia, kun ottaa huomioon kaavoitettavan alueen.

Kaupunki nimittäin haluaa, että Engelinrannasta tulisi asuinalue, johon pystyisi muuttamaan muutkin kuin ne, joilla on paljon varallisuutta. Paljon on puhuttu siitä, että alueelle halutaan myös lapsiperheitä, ja kaupunki on määrännyt ehtoja alueen tonttien rakentamiseen.

Käytännössä ehdot mahdollistavat sen, että alueelle voi nousta muun muassa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

– Oikeastaan ainoat tavat, joilla kaupunki voi vaikuttaa asuntojen hintoihin, ovat tonttien luovutussopimuksissa tehtävät ehdot ja tontin kauppahinnat, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Muutoksia laajemmin

Engelinrannan kehittämisestä vastaavan Eteläranta oy:n toimitusjohtajan Kristiina Koskiahon mukaan alueen suunnittelu lähtee kunnolla käyntiin nyt, kun kesälomakausi alkaa olla ohi ja osayleiskaavaluonnos on valmistumassa.

Yksi tärkeimpiä tutkimisen aiheita on se, miten paljon pilaantuneen maa-alueen puhdistaminen tulee Hämeensaaren alueella maksamaan. Alueella oli aikoinaan maankaatopaikka.

– Mitään tarkkoja arvioita ei ole, mutta kustannukset ovat miljoonia euroja, Koskiaho toteaa.

Uuden osayleiskaavan avulla Eteläranta oy voi saada houkuteltua rahoittajia. Kun korttelit ja rakennukset löytävät investoijat ja rakennuttajat, voidaan alkaa suunnitella asemakaavaa.

Asemakaavan teko aloitettaneen uimahallin päästä.

Koskiahon mukaan alueesta kiinnostuneet rahoittajat ovat kaikki suomalaisia yrityksiä, mutta hän ei kerro tarkemmin, ketkä ovat kyseessä.

– HHT-akseli on kuitenkin Suomen elinvoimaisimpia alueita. Kiinteistöalalla kolme tärkeintä asiaa ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Nämä ehdot täyttyvät keskustassa hyvin, Koskiaho toteaa. (HäSa)

Hämeenlinnan kaupunki esittelee Engelinrannan osayleiskaavaa Elomessuilla 9.–10. elokuuta.

Menot