Kanta-Häme

Keskustakorttelit otettu vihdoin näppeihin

Kaupallisesti näivettyneen kävelykatu Reskan kehittämisessä on pantu uusi vaihde silmään.

Kiinteistöjen omistajia ja kaupungin edustajia istui vihdoin viime torstaina samassa neuvottelupöydässä. Osapuolten mukaan ”Reskan tulevaisuudesta tarvitaan yhteinen näkemys, jolla turvataan kiinteistöjen pitkän aikavälin kehittämismahdollisuudet ja joka tuo ydinkeskustaan jälleen toimeliaisuutta ja elinvoimaa”.

Neuvottelut saatiin käyntiin Hämeenlinnan kaupunginhallituksen päätettyä 26. lokakuuta ohjausryhmän perustamisesta Reskan Sibeliuksenkadun ja Kasarmikadun välisen pätkän kehittämistä varten.

ARKKITEHTI Johanna Närhi ja tilaajajohtaja Päivi Saloranta kertovat kaupungin toiveena olevan entisten Sokoksen ja Centrumin tavaratalojen kiinteistöjen purkaminen ja uudisrakentaminen ykköskorttelin tonteille.

– Tavoitteena on saada jo ensi vuonna kaavamuutos käyntiin, jotta asumiselle ja kivijalkaliiketiloille saataisiin osoitettua enemmän rakennusoikeutta. Voi olla, että vielä viisikään kerrosta ei tee uudisrakentamista taloudellisesti kannattavaksi, Närhi sanoo.

Aluksi kartoitetaan, onko kiinteistönomistajilla halukkuutta uudisrakentamiseen.

VANHAN CENTRUMIN kiinteistön omistaa eläkevakuutusyhtiö Veritas. Ylläpitopäällikkö Harri Piispa sanoo, ettei yhtiö ole ainakaan vielä valmis purkamaan kiinteistöä.

– Se ei ole ensimmäinen, mutta ei myöskään poissuljettu vaihtoehto.

Veritas remontoi parhaillaan tiloja rakennuksessa aloittavaa kuntokeskusta varten. Muiden mahdollisten vuokralaisten kanssa on käyty neuvotteluja.

Piispa uskoo, että kortteliin löytyy ”jollain aikajänteellä” yhtenäinen kehittämisratkaisu.

– Kaikilla osapuolilla on halu viedä asiaa eteenpäin. Kukaan ei halua pitää tiloja tyhjänä.

Ohjausryhmään kuuluva, Kiinteistö oy Hämeenlinnan Kopinkulman omistava Seppo Vekka ei halunnut kommentoida korttelien kehittämistä ”ennen kuin asia on kypsä”.

Entisen Sokoksen kiinteistön omistavan Nordialine oy:n rahastoa hallinnoivan Catella Asset Management oy:n edustaja tyytyi toteamaan omistajan olevan mukana ”positiivisella hengellä”.

MIKÄLI UUDISRAKENTAMISEEN päädytään, Sibeliuksen syntymäkoti ja sen ympäristö muuttuisi Päivi Salorannan mukaan radikaalisti. Paikallaan talo pysyisi.

– Se voisi olla jopa jonkin ison sisätilan, korttelin sisäaukion osa.

Saloranta uskoo, että keskustan pysäköintiratkaisut nousevat uudelleen esiin.

– Jos rakennukset puretaan, luontevinta olisi laittaa uudisrakennusten pysäköinti maan alle. Kannattaisiko samassa yhteydessä tehdä vanhan Reskan alle jotain pysäköintiä?

Ongelmatonta ja halpaa se ei olisi, sillä Reskan alla on paljon kunnallistekniikkaa, jota sitäkin pitäisi uusia.

Kaavamuutos koskisi myös koko kakkoskorttelia, jossa sijaitsee muun muassa Etelä-Hämeen Osuuspankki. Pankilla on Johanna Närhen mukaan haluja remontoida pysäköintikansiaan ja Hotelli Emilialla tarvetta laajennukseen.

Kaupunki aikoo piristää vanhan Reskan ilmettä ensi vuonna uusimalla valaistusta, roskakoreja ja ylikasvanutta puustoa.