Kanta-Häme

Keskustalon tulevaisuus auki

Tekstiiliyrittäjä Anneli Keinonen kertoo, että etupäässä edullinen vuokra houkutteli kokeilemaan oma liikkeen perustamista joulunalusajaksi myös Hämeenlinnaan. Keinosen yritys oli toinen ylimmässä kerroksessa olleista, ja kauppa olisi voinut käydä paremminkin.

– Omillemme päästiin, mutta aika vähän tuli uusia asiakkaita. Silloin kun olin nuori, Keskustalossa oli liukuportaatkin, mutta nyt linja-autoasemalta tulevat ihmiset eivät tunnu kulkevan edes Keskustalon kautta, Keinonen ihmettelee.

Vuokrasta kiikastaa

Kaksitoista pop-up-yrittäjää pakkaavat tavaransa laatikoihin ja muuttavat Keskustalosta muille maille, ja ainakin kahdeksan taloyhtiön omistamaa liiketilaa jää tyhjilleen vuoden loppuun mennessä.

Keskustalon isännöitsijä Jarmo Halonen isännöinti Kuvajasta kertoo kiinnostusta olleen jonkin verran. Halosen tietojen mukaan yhtäkään sopimusta ei kuitenkaan ole jatkettu ensi vuoden puolelle.

– Vuokra ja sen suuruushan se on, mistä nyt keskustellaan. Iso osa yrittäjistä on sitä paitsi tullut Keskustaloon nimenomaan määräaikaiseksi ajaksi, eikä heillä ole ollut edes suunnitelmissa viipyä pidempään, Halonen kertoo.

Liiketilojen vuokra, 15 euroa neliöltä, on Halosen mukaan varsin kohtuullinen muihin keskustan liiketilojen vuokriin verrattuna.

Keskustalossa vapaana olevat huoneistot ovat kaikki 30-35 neliön kokoisia. Pienehköjen ja keskenään samankokoisten tilojen vuokraaminen on Halosen mukaan haasteellista.

– Ihan kaikenlainen toiminta ei mahdu senkokoiseen tilaan. Tilojen yhdistäminen ei myöskään onnistu ihan rakenteellisista syistä, Halonen pohtii.

Tori kaipaa kehittämistä

Yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen Kehittämiskeskus Hämeestä toivoo kaupunkilaisilta ideoita Keskustalon vilkastuttamiseksi.

– Tämän kaltaiset tapahtumat tuovat pörinää koko taloon, joten sellaisia järjestetään varmasti myös jatkossa, Räsänen lupaa.

Synsam-optikkoliike on toiminut Keskustalossa samassa liiketilassa 46 vuoden ajan. Kauppias Ismo Kivinen myöntää, että pop-up-myymälät toivat kaivattua eloa.

– Ainoa ja pysyvä keino kaupan elvyttämiseksi olisi kuitenkin keskustan infran kehittäminen. Onhan se nähty, että yritykset siirtyvät sinne, missä ihmiset kulkevat ja ihmiset kulkevat siellä, missä se on helppoa. Tällä menolla torin ympäristö jää hyvin hiljaiseksi. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic