Kanta-Häme

Keskustalosta ei jatkossa saa laseja

Optikko Kivinen Synsamin ovet käyvät Keskustalossa viimeistä kertaa lauantaina. Sen jälkeen Kivisen optikkoliike yhdistetään kauppakeskus Goodmanin Synsam-liikkeeseen.

Liikevastaava Ismo Kivisen mukaan päätös Synsam Goodmanin ja Optikko Kivinen Synsamin yhdistämisestä tuli Synsamin pääkonttorilta.

Kiviseltä lähtee yksi optikko Synsam Goodmanin liikkeeseen. Kivisen muut työntekijät on irtisanottu tai he ovat irtisanoutuneet.

– Meidän muidenkin täytyy tietenkin etsiä työtä. Vielä on epäselvää, onko työ sitten optisella alalla vai muualla. Eläkkeelle en ole vielä jäämässä.

Syyskuussa Kivisen optikkoliikkeellä olisi tullut täyteen 50 vuotta Keskustalon tiloissa. Kivisen perheyrityksen väki oli aiemmin miettinyt usein, missä liiketoiminta on kannattavaa.

He olisivat kuitenkin edelleen halunneet pysyä kivijalkaliikkeenä Keskustalossa. Kivinen huomauttaa, että harva pistäytyy optikkoliikkeessä sattumalta tai valitsee liikkeen summamutikassa.

– Optiikka-ala on sellainen, että asiakkaat etsivät meidät ja harkitsevat ostostaan. Siksi asiakastyytyväisyys on tärkeää.

Optikko Kivinen Synsamin tilojen vuokrasopimus jatkuu ensi vuoden alkuun. Kivinen kertoo, että Synsam-yhtiö voi halutessaan pitää tilan vaikka tyhjillään.

Jarmo Halonen Isännöinti Kuvajasta harmittelee optikkoliikkeen lähtöä.

– Liikkeellä on pitkät perinteet, he ovat olleet varmoja vuokranmaksajia ja heillä on hyvä asiakaskunta.

Keskustalossa on tyhjiä liiketiloja, joista osa kuuluu osakkeenomistajille ja osa taloyhtiölle. Osa osakkaista ei ole maksanut yhtiövastikkeitaan (HäSa 5.8.2015), ja maksurästit rasittavat taloyhtiön taloutta. Halonen kertoo, että rästimaksutilanne on pysynyt ennallaan.

Vastikerästit saivat alkunsa muutaman vuoden takaisesta miljoonaremontista, jonka kulut jyvitettiin liiketilojen pinta-alan mukaan.

Liikevastaava Kivinen kuuluu Keskustalon kauppiasyhdistykseen ja taloyhtiön hallitukseen. Hän pitää Keskustalon tilannetta ongelmallisena, sillä vastikerästien lisäksi taloa haittaa maantiede. Hämeenlinnassa kaupankäynti on keskittynyt keskustan länsilaidalle.

Vaikka keskustan elinvoimaisuuden kehittämiseksi onkin suunnitelmia, niiden aikajänne ei sovi yrittäjille. Kivinen huomauttaa, että yrittäjillä ei ole vuosikausia aikaa odottaa selvitysten valmistumista.

Keskustalon yrittäjien vaihtuvuus on ollut suurta. Isännöinti Kuvajan Halonen uskoo, että muutaman vuoden aikana Keskustalon tilanne paranee. Taloyhtiö sai vastikään myytyä talosta noin 160 neliömetrin liiketilan, joka oli ollut tyhjillään toista vuotta.

Lähiaikoina Keskustalossa on luvassa uutta ravintolatoimintaa.

– Toivottavasti yrittäjät pysyisivät tiloissa pidempään ja Keskustalon liiketoiminta olisi vireää, Halonen pohtii. HäSa

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic