Kanta-Häme

Keskustan johtajakisa jatkui Hämeenlinnassa ilman nokittelua – Kaikkosen ja Kulmunin välillä muutama selvä ero

Puolueen puheenjohtajuudesta kilpailevat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni kohtasivat Hämeenlinnassa. Ministerikollegat olivat samoilla linjoilla lähes kaikessa.
Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivät ministerit Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen kohtasivat Hämeenlinnassa Marin Kahvilassa. Kuva: Tomi Vesaharju
Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivät ministerit Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen kohtasivat Hämeenlinnassa Marin Kahvilassa. Kuva: Tomi Vesaharju

Nuoruus vastaan kokemus, selvää erimielisyyttä vain eutanasiasta ja perintöverotuksesta. Siinä lyhykäisyydessään keskustan puheenjohtajakisan asetelma, kun h-hetkeen on kolme viikkoa.

– Nyt katsotaan, millaista kokemusta, persoonaa ja johtajuutta puolueeseen tässä kohtaa halutaan, kiteyttää puolustusministeri Antti Kaikkonen, 45, Hämeen Sanomille.

– Minä edustan seuraavaa sukupolvea. Keskustalaisten on nyt pohdittava, kenen johdolla keskusta nousee takaisin suureksi puolueeksi, komppaa elinkeinoministeri Katri Kulmuni, 31.

Kaikkonen suhtautuu armokuolemaan Kulmunia suopeammin ja pitää sitä omantunnon kysymyksenä, jota ei pidä juntata puoluekurilla. Perintöverotusta hän laskisi asteittain ”ainakin jonkin verran”. Kulmuni ei kajoaisi perintöverotukseen vaan kohdistaisi veronkevennykset pieni- ja keskituloisille.

– Esiin nousee lähiviikkoina varmaan vielä muitakin eroja. Ei tässä sentään ihan identtisiä olla, Kaikkonen toteaa.

Ehdokkaat kohtasivat sunnuntaina Hämeenlinnassa keskustan Etelä-Hämeen piirin järjestämässä paneelikeskustelussa.

”Keskusta ei ole loikannut yhtään mihinkään”

Kumpikaan ehdokas ei pidä keskustan äkkikäännöstä porvarihallituksen pääministeripuolueesta vasemmistovetoisen hallituksen kakkospuolueeksi niin dramaattisena kuin moni ulkopuolinen kommentaattori.

– Keskusta on keskellä eikä ole loikannut yhtään mihinkään. Olemme näiden kahden hallituksen ainoa yhdistävä tekijä. Kumpikin hallitus muodostui keskustan ympärille, Kulmuni näkee.

– Keskusta sai kaikki kymmenen omaa kynnyskysymystään hallitusohjelmaan. Jollei hallitusohjelmasta pidetä kiinni, keskustalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä hallituksesta.

Keskustalle keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa yrittäjien verokohtelu sekä valtiontalouden luvattu tasapainottaminen vaalikauden loppuun mennessä.

Tulosta on tultava sekä nopeasti että hitaasti

Puheenjohtajakandidaattien kampanjat rakentuvat alkavaa vuosikymmentä koskeville visioille. Kaikkosen teemana on puolueen itsetunnon palauttaminen, Kulmunin avainsana on toivo.

Huomion voisi kuvitella olevan tiukemmin tässä hetkessä, sillä keskusta on valtiovarainministeripuolueena yhä vahvasti vallankahvassa – ja samalla kaikkien aikojen kannatuskuopassa.

Kumpikin myöntää, että jollei gallupkannatus lähde nousuun ensi kesään mennessä, uusi puheenjohtaja saatetaan panna vaihtoon jo ensi kesäkuun varsinaisessa puoluekokouksessa.

– Ja seuraavissa kuntavaaleissa (huhtikuussa 2021) keskustan pitää menestyä, Kulmuni tähdentää.

Kaikkosen mielestä nykyinen hallitusohjelma antaa ”vähintäänkin kohtuullisia mahdollisuuksia” keskustan kannatuksen nostamiseen lyhyelläkin aikavälillä.

– Siellä on paljon sellaisia elementtejä, joita kehtaa hyvin puolustaa. Esimerkiksi työn arvostamisesta, pienyrittäjyyden turvaamisesta ja vanhustenhoidon parantamisesta.

– Mutta näiden lisäksi meidän on jo pikkuhiljaa ruvettava asettamaan niitä seuraavan vuosikymmenen tavoitteita.

Myös Kulmuni puolustaa tulevaisuusnäkökulmaa.

– Näen, että keskustan tehtävä on ennen kaikkea luoda ihmisille toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja taistella yhteiskunnallista eriarvoisuutta vastaan. Keskusta on tulevaisuus- ja edistyspuolue. Teemme töitä sen puolesta, että maailma menee parempaan suuntaan.

Keskustan murskatappioon päättyneiden eduskuntavaalien jälkeen sekä Kaikkonen että Kulmuni olivat sitä mieltä, että kansa on puhunut ja keskustan paikka oppositiossa. Toisin kävi.

– Minusta vaalien voittajien pitäisi pääsääntöisesti olla hallituksessa. Mutta ellei yhteistyö onnistu eikä hallitusta muuten synny, voi käydä näinkin. Keskusta pystyy yhteistyöhön molempiin suuntiin, Kulmuni selittää. HäSa

Päivän lehti

23.2.2020