fbpx
Kanta-Häme

Keskustan jouluvaloja ei lisätä rahapulassa

Jouluvalot syttyvät Hämeenlinnaan samaan aikaan perinteisen joulunavauksen kanssa 20. marraskuuta. Kuusi tuodaan torille paria päivää aikaisemmin.

Keskustan valaistuksessa seurataan tuttuja latuja.

Jouluvalaistus keskittyy ennen kaikkea torille ja kävelykadulle, mutta esimerkiksi Sibeliuksenpuiston puut jäävät näillä näkymin ilman valojaan, vaikka säveltäjän juhlavuotta vietetäänkin.

Puut ovat valoille liian huonokuntoisia, sillä niitä on jouduttu karsimaan.

– On valitettavaa, että emme saa valoja vieläkään Palokunnankadulle jouluna, mutta siihen ei ole varaa, kehitysjohtaja Jari Kattainen Hämeenlinnan Valoista huomauttaa.

Joulukuusen lisäksi torilla valaistaan valoverholla niin lääninhallitus kuin Raatihuonekin. Kirkon julkisivun valaistuksesta huolehtii seurakunta.

Mikäli Hämeenlinnan keskusta valaistaisiin jouluna kokonaan, tarvittaisiin kymmenientuhansien eurojen panostus.

Jo nyt pelkästään keskustan jouluvalaistuksessa on kiinni 50 000 euroa. Kun lukuun lisätään esimerkiksi Reskan valaisinpylväät, tuplaantuu summa nopeasti, sillä yksi pylväs maksaa 2 500 euroa.

Hämeenlinnan Valot vastaa valojen ylläpidosta ja uusimisesta. Alihankkijana toimivan Empowerin kenttäpäällikkö Veli-Pekka Rautiainen sanoo kustannuksia kasvattavan sen, että keskustan valaisimet ovat kaikki hyvin erilaisia.

– Hieno lamppu ei ole aina se kaikkein käytännöllisin. Esimerkiksi Reskan alkupään valopylväiden pleksit pitää irrottaa jokainen erikseen ennen kuin ne päästään edes huoltamaan, Rautiainen huomauttaa.

Parhaillaan eniten töitä Hämeenlinnassa teettää elohopealamppujen vaihtaminen ledivaloihin. EU on kieltänyt jo lamppujen myymisen. Valojen vaihtaminen säästää Kattaisen mukaan energiakustannuksia peräti 70 prosenttia.

– Koko kaupungissa on vielä 5 500 elohopealamppua. Hämeenlinnassa niitä vaihdetaan ledeihin pikkuhiljaa. Säästöjen lisäksi ledien etuna on pitkäikäisyys, Kattainen kertoo.

Vuodenvaihteen jälkeen Hämeenlinnassa aloitetaan yhteistyössä verkko-operaattorien kanssa maakaapelien kaivaminen yhteensä 800 valopylväälle. Kaapeleita kaivetaan muun muassa Iittalassa ja Rengossa.

Valoilla on väliä. Hämeenlinnan Valoihin tulee päivittäin kymmenkunta vikailmoitusta. Niin Rautiainen kuin Kattainenkin toivovat, että rikki menneistä valoista ilmoitettaisiin heti. Jos valo menee rikki keväällä, kannattaa siitä myös ilmoittaa silloin, sillä kesäisin olisi aikaa keskittyä korjauksiin.

– Yksittäisiä lamppuja ei kannata korjata heti, vaan yleensä yritetään kerätä useampia korjauksia samalle suunnalle, Rautiainen sanoo.

Valoihin suhtaudutaan ylimalkaisesti. Reskan valopylväitä kolhitaan autoilla ja auroilla, eikä rantareitillä pysy ehjänä enää mikään. Vaikka valot ovatkin kauniita, on turvallisuus niiden tärkein tehtävä.

Varikonniemessä ns. koristevaloja ei ehditä enää korjata, kun ne rikotaan heti. Pääasia on saada valoa kulkureiteille.

– Pidämme reittivalaistuksen kunnossa ja se saa riittää, Rautiainen korostaa. HÄSA

Menot