Kanta-Häme

Keskustan kaupat auki miten sattuu

Viime sunnuntaina keskustan liikkeistä vain muutama piti oviaan auki. Ihmisiä kyllä liikkui, sillä ainakin Laurellin kahvilassa porukkaa riitti jonoksi asti.

Auki olleiden liikkeiden yrittäjien mukaan myynti oli kohtalainen.

Miksi kaikki keskustan liikkeet eivät ole auki, vaikka joulukauppaa tehdään jo kaupunkikeskusta yhdistyksen markkinointitiimin puheenjohtaja Kaarlo Purhonen?

– Yrittäjiä on ollut vaikea saada vakuuttumaan siitä, että ihmisiä keskustassa liikkuu. Olemme pyrkineet antamaan suosituksia sunnuntaiaukioloajoista. Esimerkiksi kello 16 asti olisi hyvä. Suuri osa yrittäjistä on sitoutunut olemaan auki ennen joulua kolme viimeistä sunnuntaita.

Purhonen on nykyisestä tilanteesta pahoillaan. Hänen mielestä liikkeiden pitäisi olla auki jo nyt, eikä vasta ihan joulun alla.

– Keskustan kauppakeskusten pitäisi nyt jo valmistautua rakennettavaan katteeseen ja totuttaa ihmiset käymään keskustan liikkeissä.

Kummipoika, yrittäjä Henri Purhonen on ottanut opikseen kummisedän puheista. Intersport vietti laajennetun liikkeen avajaisia viime viikonloppuna, sunnuntaina jopa kello 18 asti.

– Loistavasti meni. Teimme juuri päätöksen, että jouluun asti olemme auki joka sunnuntai kello 12–18. Ilmoittelemalla saa tiedon välitettyä ihmisille, Henri Purhonen uskoo, vaikka läheskään kaikki keskustan liikkeet eivät palvele sunnuntaisin.

Kauppakeskus Tavastilassa ei ole yhtenäistä linjaa vaan toistaiseksi liikkeet ovat auki kuka mitenkin.

– Satsaus on kolmeen viimeiseen sunnuntaihin ennen joulua, sanoo promoottori Miikka Anttila.

Herättää ihmettelyä

Reskalla sijaitseva Lahja & sisustus Onni on ollut auki marraskuun puolivälistä kaikki sunnuntait.

– Olen itsepäinen. Asiakkaita on ollut, mutta se riippuu myös säistä, yrittäjä Kyllikki Hänninen nauraa.

Hännisen mukaan joulun sesonkiaikaa eletään jo ja ihmiset odottavat keskustan liikkeiden olevan auki myös sunnuntaisin. Hän toivoo, että suurin osa liikkeistä olisi auki, koska se pitäisi asiakkaat keskustassa.

– Sitä kysellään ja ihmetellään koko ajan, miksi suurin osa liikkeistä on kiinni.

Kirja & Idea on ollut auki 18. marraskuuta lähtien sunnuntait.

– Se on kannattanut, sanoo yrittäjä Heikki Pakkanen.

Kauppakeskus Linnassa ei ole sunnuntaisin ollut auki kuin muutama liike. Pakkasen mielestä se on valitettavaa ja johtuu siitä, ettei kauppakeskuksessa ole pakollisia aukioloaikoja.

– Kahden vuoden kuluttua tilanne muuttuu, kun kate aukeaa.

Vaatekauppa Heikkilässä ovet ovat olleet toistaiseksi säpissä sunnuntaisin.

– Näen sunnuntaiaukioloajat positiivisena, sanoo yrittäjä Esko Pilli-Sihvola.

Hän kuitenkin muistuttaa, että se on myös kustannuskysymys ja olisi hyvä, jos liikkeillä olisi yhtenäinen linja. Pilli-Sihvola näkee, että asiasta pitäisi keskustella enemmän.

– Reska on ollut sunnuntaisin tyhjänä. Kyllä auki pidetään, jos asiakkaita tulisi.

Pentik aloittaa jouluaukioloajat joulukuun alusta lähtien. Myyjä Kati Loikainen sanoo, että se on palvelumuoto, mutta neljästä sunnuntaista kaksi kannattaa.

– Auttaisi suuresti, jos kaikki liikkeet olisivat auki. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020