Kanta-Häme

Keskustan kehittäminen etenee Turengissa

Janakkalan elinvoimapäälliköllä Ismo Holstilalla on myönteinen uutinen. Hän kertoo, että Turengin keskustakolmion eteläosan kehittäminen on vihdoin nytkähtämässä eteenpäin.

– Neuvotteluja ollaan jatkamassa nyt ihan uudella voimalla, hän sanoo.

Eteläosassa sijaitsee Turengin kaupallinen keskusta marketteineen, myymälöineen ja pankkeineen. Sen kehittäminen on ollut työlistalla jo vuosia, mutta kunta ja maanomistajat eivät ole aiemmin päässeet yhteisymmärrykseen yhteisistä tavoitteista.

Koska eteläosan kehittäminen junnasi paikallaan, keskustakolmion pohjoisosa irrotettiin omaksi kehittämiskohteekseen, ja sen kaava alkaa olla nyt loppusuoralla. Pohjoisosaan kaavoitetaan neljä kerrostaloa, ja sieltä poistuvat linja-auto- ja taksiasemat.

Keskustakolmion eteläosan asemakaavan uudistaminen on yksi tärkeimmistä Janakkalan kunnan tulevista kaavoituskohteista. Muita kaavoitusohjelmassa esiin tuotavia tärkeitä kohteita ovat Etelä-Janakkalan osayleiskaava ja Etelä-Janakkalassa sijaitseva Punkan yritysalueen asemakaava.

– Punkka on meillä uudenlainen kohde, jossa lähdemme kaavoittamaan yksityistä aluetta. Myöhemmin pitää tehdä maankäyttösopimukset, Holstila selvittää.

Aloite lähti kahdelta yksityiseltä maanomistajalta.

– Toteutamme tässä lain mahdollistamaa toimintamallia. Muutenhan asia etenisi hitaammin, kun kunta ostaisi ensin maat, kaavoittaisi, varaisi määrärahat ja myisi tontit. Uudella tavalla voidaan saavuttaa 1–2 vuoden aikaetu.

Asuinalueitten asemakaavoista merkittävin on Holstilan mukaan Mäyrän ykkösalue Tervakoskella.

Mäyrää koskee osaltaan myös Tervakosken osayleiskaava, joka käsittää Tervakosken keskustan etelä- ja itäpuolella sijaitsevan alueen eli esimerkiksi laajan alueen 130- ja 3-teiden välissä.

Yleiskaavapuolella tärkeä on myös Rastila-Rastikankaan alue, jonka kaavoitus etenee. Ilveslinnan asemakaavoitettu asuinalue kuuluu Rastila-Rastikankaan alueeseen.

Kaavoituskatsauksessa mainitaan yhä Turengin Aavalinnan alue, vaikka sitä koskevat tarpeet ovat vielä aika lailla auki.

Kyseessä on alue, joka sijaitsee Koulutien, Kekanahontien ja Ylikyläntien välissä. Aavalinna-nimitys tulee kunnan omistamasta tontista, jota kaavailtiin yhdessä vaiheessa vanhusten palvelutalon paikaksi.

Myöhemmin palvelutalo rakennettiin Kyteriin, ja Aavalinnan alueen kaavoitushanke pysähtyi.

Holstilan mukaan alue on haluttu pitää mukana kaavoituskatsauksessa, vaikka kaavoitusta ei voidakaan tässä vaiheessa viedä eteenpäin.

– Nyt odottelemme, että koulukeskusasia etenee. Tarvitaan siis päätös siitä, mihin mahdollinen uusi koulukeskus sijoitetaan.

Janakkalassahan on alettu keskustella siitä, että uudet koulukeskukset tarvittaisiin sekä Turenkiin että Tervakoskelle. Asiasta on tekeillä kuntalaisaloitekin.

– Maankäytön kannalta koulukeskuksille ei ole esteitä. Meillä on vapaita paikkoja molemmissa taajamissa, sekä nykyisessä ympäristössä että muualla, Holstila sanoo.

Tekninen lautakunta käsitteli kaavoituskatsausta ja kaavoitusohjelmaa tiistaina. Seuraavaksi ne menevät kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn. HäSa

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic