Kanta-Häme

Keskustan keuhkot muutoksien pyörteissä

Tänään tiistaina yhdyskuntalautakunta päättää hyväksyykö se Hämeen linnan, Ojoisten kartanon ja Kaupunginpuiston maisemanhoitosuunnitelman. Suunnitelman valmistelijan viheraluesuunnittelija Susanna Lappalaisen mukaan ei pitäisi olla syytä, miksei yhdyskuntalautakunta sitä hyväksyisi. Tarkat suunnitelmat tehdään aina vuodeksi kerrallaan.

Pyöräretkellä olleet hattulalaiset Toni, Hugo ja Joonatan Manni ovat pääasiassa tyytyväisiä Hämeen linnan ja Kaupunginpuiston ympäristöön.

– Tärkeintä on, että täällä on ilmaisia ulkoilumahdollisuuksia kaikille, Toni Manni sanoo.

Jos he tulevat Linnanpuistoon tai Kaupunginpuistoon, he pyöräilevät, katselevat maisemia ja käyvät joskus museossa. …

– Arvostan alueen metsämäisyyttä. Olisi tietysti hyvä, jos kasvillisuutta harvennettaisiin vähän. Se avartaisi maisemaa, ja myös metsästä näkyisi Vanajavedelle, Toni Manni pohtii.

Pian sekä isä että pojat voivat nauttia maisemista paremmin, sillä tämän vuoden hoitosuunnitelmissa on harventaa Kaupunginpuiston puita. Tavoitteena on lisätä alueen maisemallista arvoa ja tuoda takaisin näkymät Ojoisten kartanolta linnalle. Osa puista on saavuttanut biologisen maksimi-ikänsä, ja ne voivat olla jopa vaaraksi kevyelle liikenteelle.

– Turvallisuus ennen kaikkea, ettei mitään satu, Joonatan Manni sanoo kuullessaan puiden kaadosta.

Linnanpuisto ehkä autottomaksi

Lappalaisen mukaan suunnitelma sisältää sekä lyhyen tähtäimen suunnitelmia että pitkän aikavälin visioita.

– Meillä on Kaupunginpuistoon suunnitelmia ja linjoja myös kymmenen vuoden päähän, hän sanoo. Kaikkea ei voi toteuttaa kertarysäyksellä, sillä maisemanmuutos olisi yhdellä kerralla liian radikaali.

Kaupunkilaiset saivat vaikuttaa hoitosuunnitelmaan. Kaupunkilaiset toivoivat lisää toiminnallisuutta puistoihin, muun muassa lentopallokenttää.

– Kaikki suunnitelmat, jotka saavat ihmiset ulos liikkumaan, ovat hyviä. Rantalentis on tosi hyvä vaihtoehto, Toni Manni sanoo.

Suunnitelmissa on myös siirtää kioski Tampereentien varresta lähemmäs rantaa leikkipuiston viereen.

– Kyllä sellaista tuohon lenkkipolun viereen kaipaisi, Toni Manni sanoo. Pojat Joonatan ja Hugo Manni ovat samoilla linjoilla.

– Jos sieltä saa jätskiä niin sitten se on tosi hyvä, he sanovat yhdestä suusta.

Tulevaisuuden visioissa on mahdollista myös, että Kustaa III:n katu olisi autoton ja parkkipaikkoja tulisi lisää Tampereentien viereen. Parkkiesityksiä tarkastellaan koko keskustan pysäköintisuunnitelman yhteydessä.

– Autot eivät kuulu linnan alueelle. Ei Hämeenlinnassa muutenkaan juuri ilmaisia parkkipaikkoja ole. On realistinen tavoite, että Linnanpuisto on tulevaisuudessa autoton, Lappalainen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic