Kanta-Häme

Kurvinen roimii hallituskumppaneita – Keskusta virittäytyy Hämeenlinnassa

"Jos Marinin hallitus ei kykene nostamaan työllisyyttä, se menettää uskottavuutensa", summaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan hallituksen uskottavuus ei kestä epäonnistumista talous- ja työllisyyspolitiikassa. Keskustan puheenjohtajakisaan hän ei halua ottaa kantaa. Kuva: Mauri Ratilainen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan hallituksen uskottavuus ei kestä epäonnistumista talous- ja työllisyyspolitiikassa. Keskustan puheenjohtajakisaan hän ei halua ottaa kantaa. Arkistokuva: Mauri Ratilainen

– Ihmettelen SDP:n ja vasemmistoliiton halua tyrmätä työllisyystoimia ilman mitään vaihtoehtoja. Odotan heiltä nyt omia avauksia, jos kerran esimerkiksi valtiovarainministeriön virkamiesten esitykset eivät kelpaa. Eivät vasemmistopuolueet voi vain ampua alas ja ruksia yli muiden ehdotuksia ja mennä sitten itse poteroon piiloon, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Hallituksen sisäinen vääntö työllisyyttä kohentavista uudistuksista tiivistyy syyskuun budjettiriihessä, johon keskustaryhmä virittäytyy torstaina ja perjantaina kesäkokouksessaan Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

– Me emme pysty pitämään huolta heikoimmista, jos terveet työikäiset eivät käy nykyistä enemmän töissä. Tällä työllisyydellä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kaatuu. Toivon, että tämä sisäistettäisiin myös vasemmistossa.

Kurvinen huomauttaa, että hallituksen talouspolitiikka, menolisäykset ja tulevaisuusinvestoinnit on kasattu työllisyyden parantumisen varaan.

– Työllisyyspolitiikka on hallituksen ja koko Suomen sisäpolitiikan kohtalonkysymys.

Kurvisen mukaan pelkkä työllisyyspalvelujen parantaminen ei riitä, vaan myös työttömien velvoitteita ja työnteon kannustavuutta on aivan pakko lisätä.

Hallituslinjauksia ensi kuussa

Hän ei halua arvioida, kaataako keskusta hallituksen, jos kunnollisia työllisyystoimia ei vieläkään saada aikaiseksi.

– En lähde nyt uhittelemaan enkä esittämään mitään uhkavaatimuksia. Mutta sen voin sanoa, että jos Marinin hallitus ei kykene nostamaan työllisyyttä, se menettää uskottavuutensa.

Heinäkuussa keskusta ja SDP kiistelivät julkisesti siitä, onko hallituksen työllisyystoimista tehtävä päätöksiä budjettiriihessä vai vasta loppuvuodesta.

– Lähdemme edelleen siitä, että budjettiriihessä linjataan aidot vaikuttavat toimet, joilla Suomeen syntyy VM:n objektiivisen asiantuntija-arvion mukaan 30 000 uutta työpaikkaa.

”Arki ei saa kallistua merkittävästi”

Talous- ja työllisyyspolitiikan lisäksi keskustalaiset puivat Verkatehtaalla ainakin koronatoimia, EU:n elpymisrahastoa sekä ympäristö- ja maatalouspoliittisia kysymyksiä.

– Olemme sitoutuneet hallituksen ilmastotavoitteisiin, mutta meistä on hirveän tärkeää, että ilmastopoliittiset ratkaisut tehdään alueellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Emme voi tehdä ratkaisuja, joiden myötä pieni- ja keskituloisten ihmisten arki kallistuisi merkittävästi tai työllisyys heikentyisi selvästi, Kurvinen sanoo.

Keskustalaisen valtiovarainministerin Matti Vanhasen budjettiehdotus sisältää kuitenkin muun muassa lämmitysöljyn veronkorotuksen, joka iskee erityisesti vanhoissa omakotitaloissa asuviin ikäihmisiin.

– Veronkorotusten pitää olla niin maltillisia, etteivät ne aja ketään kohtuuttomaan tilanteeseen. Valtio myös antaa ihan mukavia investointiavustuksia öljykattiloiden korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla, Kurvinen toteaa.

– Ei pidä unohtaa sitäkään, että tämä hallitus korottaa eläkkeitä kautta linjan.

Ruuvia kiristetään ensi vuoden jälkeen

Kurvinen luonnehtii seitsemän miljardia euroa alijäämäistä budjettiesitystä ”klassiseksi elvytysbudjetiksi”.

– Emme halua leikata menoja tai korottaa veroja niin, että kuilu tästä vielä syvenisi. Se olisi nyt myrkkyä.

Ruuvia aletaan kuitenkin kiristää heti seuraavina vuosina, hän näkee.

Keskustan mielestä valtion ei pidä kitsastella koronan toisen aallon torjunnassa.

– Se ei saa olla rahasta kiinni. Tietyt asiat, kuten testauskapasiteetin lisääminen ja suojavarusteiden riittävyys, on pakko hoitaa whatever it takes.

Kurvisen mukaan keskustaryhmä tekee Hämeenlinnassa linjauksia myös kuntien ja Veikkauksen edunsaajien mahdollisista lisärahatarpeista. HÄSA

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic