Kanta-Häme

Keskustan liikenne rauhoitetaan, Hopeaseppiensillalle tietulli

Hämeenlinna rakentaa Hopeaseppiensillalle tietullin samalla, kun siltaa korjataan huhtikuussa. Tietulleilla rahoitetaan kaupungin liikennehankkeita.

Asteittain Hämeenlinnan kaupunki kieltää kaiken moottoriajoneuvoliikenteen keskustassa. Kiellolla ratkaistaan kerralla keskustan pysäköintiongelmat ja pysäköintiyhtiön talouskriisi.

Vanajaveden ja moottoritien välinen alue rauhoitetaan kävelykeskustaksi. Moottoriajoneuvoliikenne Paasikiventiellä sallitaan, jotta Hopeaseppiensillan ylittäjiltä voidaan periä tietulli.

– Autoilijat eivät halua maksaa pysäköintimaksuja, joten ei heidän tarvitse tullakaan tänne, apulaiskaupunginjohtaja Matti Pienimäki sanoo.

Hämeenlinnan Pysäköinnin pysäköintitalot muutetaan polkupyörien pysäköintipaikoiksi. Pyöräilijöiltä peritään pysäköinnistä maksu, jolla maksetaan pysäköintiyhtiön investoinnit ja saadaan varat pysäköinninvalvontaan.

– Pyöräilijöiden on nyt ymmärrettävä, että ilmaisia pysäköintipaikkoja ei ole olemassakaan, Hämeenlinnan Pysäköinnin toimitusjohtaja Kalle Suorala sanoo.

Hopeaseppiensillan ylittäminen henkilöautolla maksaa 3. huhtikuuta alkaen 100 euroa. Moposta peritään sama maksu. Raskaalta liikenteeltä maksu on 50 euroa tonnilta.

Arvostelijat pitävät maksuja liian korkeina. He epäilevät, että autoilijat eivät ole halukkaita maksamaan näin paljon pelkästä sillan ylityksestä. Pienimäen mielestä kukin päättää itse, saapuuko kaupunkiin.  Hän ei kiistä, että osa nykyisistä kulkijoista halutaankin karsia.

– Toivottavasti ainakin maalaiset ymmärtävät, että heillä kerta kaikkiaan ei ole asiaa tänne kaupunkiin.

Hämeenlinnan eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunta on erittäin tyytyväinen keskustan täydellisestä rauhoittamisesta. Neuvottelukunnan sihteeri Iina Inkeri Inkeinen ihmettelee kuitenkin, miksi päätös on tehty ensisijaisesti taloudellisena ratkaisuna.

– Tärkeintähän ei ole raha. Pääasia, että nyt vihdoin pääsemme eroon nuorisosta.

Tietullit ovat avaamassa uusia koulutusmahdollisuuksia Hämeenlinnassa. Poliisikoiralaitos ryhtyy kouluttamaan myös tietullikoiria. Hämeen ammattikorkeakoulu Hamk avaa uuden tietullimestarin (amk) koulutuslinjan. Koulutus aloitetaan heti oppilaiden palkattomana työharjoitteluna Hopeaseppiensillalla.

– Tietullimestarin (amk) koulutus ei anna pätevyyttä vain maksujen keräämiseen vaan myös perusteellisen taidon uusien tietullin suunnitteluun, sanoo Hamkin yliopettaja Taito Yliverto.

Hämeenlinnan keskustaratkaisu on herättänyt kiinnostusta Suomen muissa maakuntakeskuksissa. Lahden kaupunginhallitus suunnitteli kaupunkiin opintoretkeä kopioidakseen Lahteen Hämeenlinnan mallin. Matka oli kuitenkin pakko perua.

– Olisimme kuitenkin joutuneet ylittämään Hopeaseppiensillan kahdella autolla. Kaupungin talousarvioon ei ole budjetoitu lainkaan varoja tietulleihin, Lahden kaupunginkamreeri Markku Linssilä kertoo. HäSa

Päivän lehti

31.5.2020