Kanta-Häme

Keskustan piiripomo vaihtuu

Keskustan Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Matti Kaunisto jää pois töistä pian eurovaalien jälkeen. Hän jää sairauseläkkeelle kesäkuun alussa.

– Tämä työ on sen verran raskasta, on pitkiä päiviä ja reissaamista, joten tehtiin tällainen päätös. Kyllä tässä pitää ajatella vähän itseäkin, 59 vuotta täyttävä Kaunisto sanoo.

Hän sai 2005 sydäninfarktin. Kauniston mukaan eläkkeellelähtöön juuri nyt ei liity kuitenkaan mitään dramaattista.

– Nyt oli hyvä vaihe vaihtaa. Ensi kevään eduskuntavaalit on varmasti kova puristus. Ajateltiin, että otetaan käyttöön tuoreet voimat ja uudet ideat, Kaunisto kertoo.

Keskustan Hämeen piirihallitus on valinnut Kauniston sijaiseksi piirin nykyisen toimistosihteerin Saara Kiurun. Hattulalainen Kiuru toimii myös Keskustanaisten piirin toiminnanjohtajana.

Sijaisuus kestää syyskuun loppuun saakka, jonka jälkeen piirihallitus päättää jatkosta.

Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

Kaunistolla olisi tullut ensi syksynä täyteen neljännesvuosisata Hämeen piirin toiminnanjohtajana. Hän ei tiedä puolueestaan monta yhtä pitkän uran toiminnanjohtajana tehnyttä henkilöä.

– En kuvitellut tehtävään tullessani, että olisin täällä vielä lähes 25 vuoden kuluttua. Aika on mennyt yllättävän nopeasti, mutta en kadu mukaan lähtöäni, Kaunisto sanoo.

Hän kuvailee työtään puolueen kenttäväen parissa ja vaaliorganisaattorina avartavaksi kokemukseksi.

– Todella mielenkiintoinen työ, jossa on oppinut ihmisestä todella paljon. Tässä näkee ihmisten hyvät ja huonot puolet, jotka politiikassa vielä entisestään korostuvat.

Mitä kaikkea olet ihmisistä siis oppinut?

– Ainakin sen, että aina on oltava valmis yllätyksiin. Eikä kaikki ole aina sitä, miltä näyttää, Kaunisto naurahtaa.

Tupaillat vaihtuivat nettiin

Vahva paikallisorganisaatio on keskustan toiminnan edellytys.

– Meillä ei ole mitään muita keinoja saada ihmisiä mukaan järjestötyöhön. Ei ole mitään ammattiyhdistysliikettä, joilla on toimipisteitä eri puolilla maata.

Kauniston mukaan järjestötyön vetäminen ja vapaaehtoisten houkuttelu mukaan toimintaan on äärimmäisen kovaa työtä.

– Siinä pitää olla ihmisen iskussa, joka meinaa näitä hommia menestyksekkäästi hoitaa.

Kaunisto kertoo kiertäneensä etenkin uransa alussa paljon paikallisyhdistysten kokouksissa ympäri maakuntaa. Siihen aikaan tupailloissa riitti väkeä. Tänä päivänä toimintakulttuuri on muuttunut ja viestintä on mennyt entistä enemmän verkkoon.

– Toisaalta se on helpottanut työtä, toisaalta paljon naamatusten oloa on pudonnut pois. Minun mielestäni ihmisten aito kohtaaminen pitää järjestötyön hengissä. Ei sähköinen viestintä samalla tavalla puhuttele, Kaunisto pohtii.

Sukupolvenvaihdos meneillään

Kaunisto on Hämeessä jo kolmas puolueen toiminnanjohtaja, joka vaihtuu lyhyen ajan sisällä. Kokoomuksen Jussi Kökkö jäi eläkkeelle neljä vuotta sitten ja SDP:n Raimo Turunen viime syksynä.

Kaunisto ei usko piiripomojen sukupolvenvaihdoksen vaikuttavan juurikaan puolueiden toimintaan Hämeessä.

– Kyllähän uudet ihmiset keksivät aina uusia tapoja, mutta rutiinit kuitenkin varmaan säilyvät. En usko sen suurta muutosta tuovan, Kaunisto sanoo. (HäSa)