fbpx
Kanta-Häme

Keskustan pysäköinti muuttuu maksulliseksi

Syksyllä Hämeenlinnassa on entistä enemmän maksullisia pysäköintialueita.

Maksullisiksi muuttuvat Verkatehdasta vastapäätä oleva hiekkakenttä Vanajantien alussa, Hämeenkuja terveyskeskuksen ja Hämeentien välistä, sekä Hämeensaaren parkkipaikka, jossa on järven rannalla yli 190 paikkaa.

Hämeenkujan varrelle on tarkoitus jäädä kuitenkin muutama asiakaspysäköintipaikka kukkakaupan asiakkaille.

Alueet on tarkoitus muuttaa maksullisiksi alkusyksystä. Päätöksen asiasta teki yhdyskuntalautakunta.

Hinnoittelu vielä auki

Tällä hetkellä hiotaan vielä uusien paikkojen hinnoittelua. Hinta halutaan asettaa katupysäköinnin ja pysäköintitalojen hinnoittelun välimaastoon.

– Tarkoitus on löytää sellainen hinta, joka houkuttelee pysäköimään, kertoo Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmala.

Pysäköintimaksut on tarkoitus hoitaa maksuautomaatilla, jolle kävisivät käteisraha, luottokortit ja pankkikortit. Suunnitelmissa on, että asiakas voisi halutessaan ostaa kuukauden, viikon tai lyhyemmän ajan pysäköinnin. Mitä pidemmän ajan ostaa, sitä edullisemmin pysäköinnin saa.

Parkkihallit vailla käyttäjiä

Hämeenlinnassa on tällä hetkellä monta suurta pysäköintihallia, jotka ovat vajaalla käytöllä. Tämä on ongelmallista ja kallista.

Kaupunki on esimerkiksi rakennuttanut Verkatehtaan viereen maksullisen Keinuparkin, jonka paikat kuitenkin huutavat tyhjyyttään tällä hetkellä. Moni arastelee ajaa halliin.

– On kummallista, että ensin kaupungilta pyydetään rakentamaan parkkihalli, ja sen jälkeen tehdään ilmainen parkkipaikka aivan viereen, Kulmala sanoo.

Tasapuolisuutta kaikille

Kulmalan mukaan maksullisuuden lisäämisellä pyritään myös hämeenlinnalaisten tasapuoliseen kohteluun.

– Ei ole reilua, että joku saa pysäköidä autonsa yhteiskunnan rahoilla ilmaiseksi, kun toiset maksavat siitä.

Hän tahtoo herätellä ihmisiä myös miettimään, onko aina syytä käyttää omaa autoa, vai voisiko julkinen liikenne tai polkupyörä olla välillä vaihtoehto.

– Poliitikot ovat ottaneet sen linjan, että ilmaisen pysäköinnin järjestäminen ei kuulu kaupungin perustehtäviin, toisin kuin vaikka terveydenhuollon ja koulutuksen järjestäminen. Niinpä siitä täytyy tehdä maksullista, vaikka se tietenkin joitain harmittaa. (HäSa)

Menot