Kanta-Häme Hämeenlinna

Keskustan taloyhtiö pyrkii irti "panttiparkkipaikoista" – Pysäköintiyhtiö voi viedä kiistan käräjille

Pysäköintiyhtiö oli jo perimässä velkaa oikeuden kautta, mutta nyt sovitellaan. Taloyhtiö olisi kaupungissa ensimmäinen, jossa olisi osoitettu pysäköintipaikka yhteiskäyttöautolle.
Asunto-osakeyhtiöllä on korttelin sisäpihalla puolentusinaa autopaikkaa, joista yhtä suunnitellaan osoitettavaksi yhteiskäyttöautolle. Kuva: Pekka Rautiainen
Asunto-osakeyhtiöllä on korttelin sisäpihalla puolentusinaa autopaikkaa, joista yhtä suunnitellaan osoitettavaksi yhteiskäyttöautolle. Kuva: Pekka Rautiainen

Linja-autoaseman vieressä sijaitseva Asunto oy Arjanlinna pyrkii korvaamaan osan yhtiölle määrätyistä velvoitepysäköintipaikoista yhdellä yhteiskäyttöauton pysäköintipaikalla.

Peruskorjattavalle taloyhtiölle myönnettiin tammikuussa 2016 rakennuslupa, jossa Arjanlinnan hallituksen puheenjohtajan Timo Rantasen mukaan määriteltiin, että yhtiön rasitteena on kuusi pysäköintipaikkaa, jotka se lunastaa Kaivoparkista.

Taloyhtiö hakee muutosta asiaan. Rantanen kertoo, että aika on ajanut ehdosta ohi.

– Yhtiöllä ei ole käyttöä näin monelle ”panttiparkkipaikalle”. Yhteiskäyttöautot ovat tulevaisuutta, ja yhden sellaisen parkkipaikka korvaisi useita velvoitepaikkoja, Rantanen sanoo.

”Ei ole ollut kysyntää”

Yhtiö ei näe, että ydinkeskustassa sijaitsevan talon kaavassa vaadittu määrä autopaikkoja on tarpeen. Pihassa on seitsemän pysäköintipaikkaa, ja loput siis ovat ydinkeskustan toisella puolella sijaitsevassa Kaivoparkissa.

Vaikka Arjanlinna on lunastanut Kaivoparkin pysäköintipaikoista jo kolme, yhtiöllä ei ole niihin käyttöoikeutta. Kaivoparkin paikat saa ottaa käyttöön vasta, kun nyt noin kolme vuotta myöhässä oleva rakennuksen peruskorjaus on valmis ja hyväksytty.

– Ei niille ole ollut kysyntääkään, mutta saisihan ne ehkä vuokrattua eteenpäin keskustassa työssä käyville, Rantanen pohtii.

Arjanlinnan peruskorjaus on yhä kesken, ja viimeisetkin huoneistot ovat näillä näkymin valmistumassa ensi maaliskuussa, noin kolme vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

Lue lisää: Arjanlinnan Arvotalon peruskorjaus on vihdoin loppusuoralla – Osakkaan mukaan ongelmatalo on hyvä sijoitus

 

Kiista lunastusajankohdasta

Loppujen kolmen, yhteensä noin 45 000 euron hintaisen velvoitepaikan lunastusajankohdasta on näkemysero, jota käsiteltiin jo loppukesästä Kanta-Hämeen käräjäoikeuden valmisteluistunnossa.

Hämeenlinnan Pysäköinti oy vaati taloyhtiötä lunastamaan loputkin paikat, ja oli viemässä kiistan velkomusasiana käräjille. Asiasta päädyttiin kuitenkin vielä neuvottelemaan oikeussalin ulkopuolella. Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Ari Mielty ei kommentoi asiaa sen keskeneräisyyden vuoksi.

– Voin sanoa, että ensisijaisesti pyrimme tietysti sovitteluratkaisuun.

Taloyhtiön näkemyksen mukaan se olisi ylipäätään velvollinen lunastamaan paikat vasta peruskorjauksen päätyttyä.

Käytännössä taloyhtiö pyrkii saamaan kymmenien tuhansien eurojen säästöt irrottautumalla Kaivoparkin paikoista. Yhden Kaivoparkin paikan hinta oli vuoden 2016 tasossa 15 000 euroa.

Timo Rantanen on toiveikas, että asia järjestyy taloyhtiön toivomalla tavalla. Rantasen mukaan yhtiö selvittelee parhaillaan maankäyttö- ja lupaviranomaisten kanssa pysäköintirasitteen muuttamista.

– Pyrimme siihen, että pysäköintiyhtiö lunastaisi yhden paikoista takaisin ja meille jäisi Kaivoparkkiin kaksi velvoitepaikkaa.

Kaivoparkin noin 600:sta pysäköintipaikasta 78 on keskustan taloyhtiöiden lunastamia velvoitepaikkoja. HäSa

Päivän lehti

26.2.2020