Kanta-Häme

Keskustan vesijohtotyöt alkavat

Vesiyhtiö HS-Vesi aloittaa tällä viikolla runkovesiputkien saneerauksen Hämeenlinnan keskustassa. Työt keskittyvät Birger Jaarlin katuun ja sen poikkiristeyksiin. Kaikkiaan runkovesiputkea uusitaan 600 metrin matkalta.

Tällä viikolla kadulle on vedetty tilapäinen vesiputki, johon kiinteistöjen putket liitetään saneerauksen ajaksi. Pintavesiputki menee Birger Jaarlin kadun reunaa pitkin, ja kiinteistöt siirretään tilapäiseen vedenjakeluun ensi viikon aikana.

– Vesikatkos voi kestää 10 minuutista 2 tuntiin riippuen siitä, miten helposti kytkös käy, saneerauksen toteuttavan Suomen Putkistopalvelun työnjohtaja Matti Palonen sanoo.

Palonen arvioi, että työ kestää keskustassa noin kolme viikkoa. Saneeraus vaikuttaa Birger Jaarlin kadun, Rauhankadun ja osin Arvi Kariston kadun liikenteeseen.

– Autoilijat joutuvat hieman puikkelehtimaan, HS-Veden putkimestari Kim Westerholm sanoo.

Osa tehty, osa kilpailutuksessa

Tänä vuonna HS-Vesi on saneerannut runkovesiputkia yli 2,5 miljoonan euron edestä. Työ on toistaiseksi saatu valmiiksi Vuorentaan Marssitiellä, ja työn alla on ollut kohteita myös Hätilässä. Käänteenarossa Kaurialassa työt on parhaillaan käynnissä, samoin Kettumäessä.

Runkovesiputkia on saneerattu muun muassa Karhuntiellä, Sudentiellä ja Kärpäntiellä. Osa Kettumäestä saadaan runkoverkostoon kytkettyä vielä tämän viikon aikana.

– Saimme keskiviikkona hyväksytyn vesinäytteen, joten voimme tehdä kytköksen. Näytteet ovat tärkeitä, koska kaikki muistavat varmasti, mitä Nokialla tapahtui, Palonen sanoo.

Putkimestari Westerholmin mukaan Kettumäestä on valmiina yli puolet. Tänä kesänä on vielä määrä saneerata Uhrikivenkadun yhteydessä kulkeva runkovesiputki.

– Urakka on parhaillaan kilpailutuksessa, Westerholm kertoo.

HS-Vesi on myös saanut kantakaupungilla tehtyä uutta vesijohto- ja viemäriverkkoa Pokriin sekä Kanttiininkujalle Myllymäkeen. Äikäälässä työt ovat parhaillaan käynnissä.

Satoja kilometrejä putkea

Saneeraustöiden jälkeen runkovesiputken pitäisi kestää 50 vuotta. Käytännössä työ tehdään kahdella eri tavalla. Osassa alueista vanha putki vuorataan sementtilaastilla, osaan taas sujutetaan uutta pvc-putkea vanhan putken sisälle.

– Kyllä meillä saneerattavaa riittää, mutta työ on jaettu hyvin usealle vuodelle, Westerholm toteaa.

HS-Veden vesijohtoverkko kattaa kaikkiaan 814 kilometriä vesijohtoa ja 691 kilometriä. Lisäksi Akaassa verkostoa on vielä noin 400 kilometriä.

Saneeraus kuitenkin kannattaa, koska uudet putket vähentävät vuotoja. Westerholmin mukaan Hämeenlinnassa saneeraukset ovat vielä valtakunnallisesti kohtalaisella tasolla.

Birger Jaarlin kadulla työ on kuitenkin vasta alussa.

– Asukkaat saavat mukavan lämmintä vettä, kun näillä helteillä pintavesiputki lämpiää hyvin, työnjohtaja Palonen toteaa ja nauraa. (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic