Kanta-Häme

Keskustan vesillä ei pian enää kaahata

Vuosien odotus on vihdoin päättymässä. Vanajaveden aaltojen päälle Paasikiventien vesistösillalta Valtatie 10.n sillalle saadaan todennäköisesti pian 9 kilometrin nopeusrajoitus. Tällainen nopeusrajoitus on jo aiemmin ollut voimassa muualla Hämeenlinnan keskustassa.

Kaupunki on tehnyt hiljattain ely-keskukselle esityksen asiasta, jota Hämeenlinnan Venekerho on jo yli neljän vuoden ajan ajanut.

Esitys on virunut byrokratian syövereissä tähän asti, mutta venekerho on sinnikkäästi ajanut asiaa. Kun venekerhon edustaja kyseli kaupungilta asiasta tänä keväänä, kului viikko siihen, että esitys tehtiin. Pitkäjänteinen työ siis lopulta kannatti.

Aallot saavat veneet törmäilemään

Hämeenlinnan keskustan läpi kulkee vilkas veneilyreitti. Alueella on monta venelaituria ja veneväylä kulkee läheltä laitureita.

Vesi alueella on varsin matalaa. Alueella on risteävää vesiliikennettä ja vaaroja syntyy myös kohtaamistilanteissa. Myös yleinen uimaranta sijaitsee reitin varrella.

Veneiden liian suuri nopeus ja isot peräaallot aiheuttavat siis turvallisuusongelmia ja vahingoittavat sekä laitureita että veneitä. Suuret aallot heiluttavat veneitä laitureita vasten. Ne saavat tavarat myös veneiden sisällä lentelemään.

Sotkanrannan laitureiden yrittäjä pystytti rannan lähelle jo aiemmin kyltin, joka kehottaa hidastamaan.

Pienempi nopeus ei tuo pieniä aaltoja

Venekerhon sihteeri Seppo Jokinen iloitsee asiasta.

– Olisi hyvä, jos rajoitus saataisiin jo tänä kesänä voimaan, hän toivoo.

Esityksessä on tärkeänä osana myös aallokonaiheuttamisen kielto alueella.

– Aina suuret aallot eivät johdu vain suuresta nopeudesta. Moottoriveneillä suurimmat aallot voivat nousta kun ajetaan puolinopeutta. Siksi aallonnostatuskielto on vielä erikseen.

Vetovoima lisääntyy

Jokinen kehuu Hämeenlinnalaisten veneiden käyttäytymistä.

– Aina pitää tarkkailla sitä, jos lähistöllä liikkuu kanootteja tai muita pieniä veneitä, ettei tehdä suuria aaltoja.

Hidastus lisää myös Hämeenlinnan vetovoimaa veneilykaupunkina. Vene on miellyttävämpää tuoda satamaan, jossa se ei keiku jatkuvasti. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic