Kanta-Häme

Keskustaryhmissä arvotaan uusia johtajia

Luottamusmiespaikkojen jako pyörähti vihdoin tosissaan käyntiin Riihimäen seudulla.

– Nyt ilmapiiri on selvästi erilainen kuin neljä vuotta sitten. Tässä ollaan liikkeellä positiivisella mielellä. Näyttäisi, että selvitään ilman vaaliliittoja ja pienille puolueille annetaan siitä huolimatta lautakuntapaikkoja, luonnehtii Janne Yrjölä (vas.) ensimmäisten neuvottelujen jälkeen.

Riihimäeltä ei vielä tarkempaa tietoa kerrota, mutta valtuuston suurimpien puolueiden järjestys pysyi ennallaan, joten valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistoon tuskin tulee muutoksia.

Hausjärven kunnanhallituksen puheenjohtajan paikalle on vahvoilla kolme keskustalaista naisnimeä.

Heini Ristavaara kertoo olevansa paikasta kiinnostunut, mutta esiin nousee myös Satu Hietasen nimi. Äänivyöryn perusteella Sanna Pesulaa ei myöskään voi kokonaan ohittaa neuvotteluissa, vaikka hän onkin aloitteleva poliitikko.

Vaalit pitivät valtuuston kolmen suurimman puolueen järjestyksen ennallaan, mutta heikensivät keskustan johtoasemaa.

– Lähdemme puhtaalta pöydältä neuvottelemaan vaalituloksen perusteella tehden yhteistyötä kaikkien kesken, sanoo Heini Ristavaara.

Neuvottelut voivat synnyttää vaaliliittoja, jos puolueet tavoittelevat valtuuston puheenjohtajuutta, joka tällä kaudella on ollut demareilla.

Jos vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristilliset liittoutuvat, ne muodostavat demarien kanssa tasasuuren (6) neuvotteluryhmän. Keskustalla on yhdeksän paikkaa, kokoomuksella seitsemän ja vihreillä yksi.

Demarien Kari Masalin ei vielä tiedä syntyykö vaaliliittoja. Jos liittoja tehdään, demareilla ja kokoomuksella olisi 13 paikkaa, keskustan, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten liitolla 14. Vihreiden ja kristillisten varaan jäisi voimasuhteiden ratkaiseminen.

Lopella demarit ja kokoomus neuvottelevat kunnanvaltuuston puheenjohtajan paikasta.

– Me lähdemme siitä, että paikka täytetään kaksivuotiskausiksi kokoomuksen ja demarien kesken valtuustopaikkojen suhteessa. Demareilla ja kokoomuksella on molemmilla nyt seitsemän valtuutettua, sanoo luottamusmiespaikoista neuvotteleva Ossi Kollin (sd.).

Kunnanhallituksen puheenjohtajan paikka kuuluu edelleen valtuuston suurimmalle puolueelle eli keskustalle. Marja Peltomäki putosi valtuustosta, joten nyt keskusta hakee riveistään uutta puheenjohtajaa.

Esillä on kolme nimeä, joista Marja Ukkolalla on tehtävästä aiempaa kokemusta. Asko Niemelä harkitsee vielä suostumustaan. Kolmantena nimenä esille on noussut Janne Kataja.

Lautakuntien miehitystä varten puolueet muodostavat teknisiä vaaliliittoja. Ossi Kollin kertoo demarien, vasemmiston ja vihreiden sopineen jo liitosta, jolloin vaaliliitolla on yhdeksän paikan neuvotteluasemat eli saman verran kuin keskustalla on valtuustopaikkoja.

Jollei perussuomalaiset lähde liittoutumaan, heidän ryhmänsä jää ilman luottamusmiespaikkoja. Kahden valtuutetun ryhmä saa kuitenkin joka tapauksessa yhden edustajan 11-jäseniseen kunnanhallitukseen. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic