Kanta-Häme

Keskustelu toriparkista kuumenee: tunnettu kuntapoliitikko teki tutkintapyynnön some-syytöksistä

Kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) teki tutkintapyynnön hänestä esitetyistä lahjussyytöksistä. Arkistokuva: Terho Aalto

Tunnettu hämeenlinnalainen kunnallispoliitikko Pasi Vesala (sd.) on tehnyt poliisille tutkintapyynnön epäillystä kunnianloukkauksesta.

Häntä syytettiin viime viikon lopulla Facebook-keskustelussa lahjusten vastaanottamisesta.

– Suora syytös oli, että minulle olisi työnnetty rahaa taskuun. Siinä kohtaa tuli sietokynnykseni raja vastaan, Vesala kertoo.

– Tein ilmoituksen kunnallispoliittisen asemani takia ja koska teen siviilissä edunvalvontatyötä. En voi hoitaa noita tehtäviäni, jos julkiselle some-seinälle jää elämään kupla, että olisin ottanut lahjuksia. Mistä minä edes olisin niitä ottanut?

Vesala toimii tällä hetkellä kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajana. Siviiliammatiltaan hän on ammattiliitto Pron sopimusasiamies.

”Terveisiä Miekkalinnasta” päätti keskusteluketjun

Julkisen Hämeenlinnan politiikka -ryhmän keskustelussa syytökset esittänyt henkilö ei ole itse mukana politiikassa. Vesala kertoo tuntevansa hänet.

– Hänellä on ollut semmoinen räksyttävä tyyli, jota en ole enää jaksanut, joten olen poistanut hänet Facebook-kavereistani.

Vesala kirjoitti keskusteluun ”terveisiä Miekkalinnasta”. Keskusteluketju päättyi hänen ilmoitettuaan, että kaikki lahjontasyytöksiin yhtyvät henkilöt liitetään samaan rikosilmoitukseen.

Hämeen poliisi kertoo, että Hämeenlinnan tutkintaan on tullut tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta, mutta se nimiä poliisi ei voi vahvistaa.

”Kaupungissa mennään nyt ylikierroksilla”

Syytös esitettiin keskustelussa, joka liittyi kaupungin uuteen keskustavisioon, mutta etenkin toriparkkiin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunkikeskustan kehittämistä lähivuosina linjaavan keskustavision maanantaina.

– Tämä tapaus on suora osoitus siitä, kuinka ylikierroksilla kaupungin kuvioissa nyt mennään ja kuinka ihmiset eivät mieti sanomisiaan, Vesala katsoo.

– Arvelen, että vain pieni osa keskustelijoista on perehtynyt kunnolla aineistoihin ja selvityksiin. Keskustellaan enemmän tunteella, varsinkin somen puolella.

Yksi toriparkkiselvitys on vielä tulossa

Liittyvätkö saamasi syytökset toriparkkikantaasi?

– En ole kantaani julkisesti ilmoittanut. Jos siitä, että olen puolustanut keskustavisiota, päätellään minun kannattavan toriparkkia, on sekin väärä johtopäätös, Vesala vastaa.

– Olen aikoinaan vastustanut toriparkkia vahvasti, mutta nyt katson, että selvityksistä saaduilla tiedoilla tilanne on muuttunut ja sitä pitää arvioida uudelleen. Mutta minun on pakko katsoa kaikki selvitykset loppuun.

Ilmeisesti lokakuun kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn on valmistumassa selvitys verrokkikaupunkien toriparkeista. Toriparkista päättää valtuusto joulukuussa.

Muutkin ovat poliisille ilmoittaneet

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetut kertoivat Hämeen Sanomien kyselyssä (29.9.) kohtaamastaan häirinnästä. Vihapostia oli saanut vastanneista naisista 59 prosenttia, miehistä 21 prosenttia. Maalittamisen kohteeksi koki joutuneensa naisvaltuutetuista joka kymmenes, miehistä joka neljäs.

Vesala on ollut viime vuosina yksi Hämeenlinnan näkyvimpiä politiikkoja. Hän kertoo kuitenkin, ettei ole kohdannut luottamustoimissaan häirintää ”normaalia kuittailua enempää”.

Vesala sanoo kuulleensa, että joitakin tutkintapyyntöjä hämeenlinnalaiset kunnallispoliitikot ovat poliisille viime vuosina tehneet, kuitenkin rangaistusta vaatimatta.

Hän ei ainakaan tässä vaiheessa ole luopumassa rangaistuksen vaatimisesta, vaan haluaa katsoa kuinka asia etenee.HÄSA

Uutiseen lisätty kello 11.32 tieto, että Hämeen poliisi vahvistaa tutkintapyynnön jättämisen.

Päivän lehti

13.7.2020