Kanta-Häme

Ketkä ovat Hämeenlinnan kuntapolitiikan leijonia, ketkä lampaita?

Kuntavaalit käydään tasan vuoden päästä. Hämeen Sanomien työryhmä otti varaslähdön vaaleihin ja arvioi Hämeenlinnan valtuustoryhmät.

KULUVA VALTUUSTOKAUSI ei ole Hämeenlinnassa ollut tylsä. Draamaa, riitelyä ja yllättäviä käänteitä on riittänyt enemmän kuin kaupunki olisi tarvinnut. Kaiken ikävän keskellä on monesti unohtunut, että iso koneisto pelaa kaupungissa hyvin.

Palvelut toimivat ja Hämeenlinnassa osataan tehdä hyvääkin kunnallispolitiikkaa. Valitettavasti pinnassa oleva kuona leimaa kaikkea tekemistä.

RIIDOISSA ei loppujen lopuksi ole kyse politiikasta, vaan henkilökohtaisuuksista. Käräjöinti on politiikan haaksirikko: Kun ei osata hoitaa asioita neuvottelemalla, päätösvalta siirretään oikeusistuimelle.

Seuraavien kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on vuoden päästä, sunnuntaina 9.4. Valtakunnanpolitiikalla on vaikutusta paikallisesti, ja etenkin perussuomalaisille ennakoidaan seuraavissa vaaleissa vaalitappiota. Demarit ja keskusta ovat puolestaan Hämeenlinnassa mahdollisia voittajia. Paljon on kuitenkin ehdokasasettelusta kiinni.

Mielenkiintoista on nähdä, mikä on viime vaaleihin kootun Pro-koalition kohtalo.

KAUPUNGINHALLITUS saa todennäköisesti maanantaina potkut. Yhtä todennäköisesti se valitaan lähes nykykokoonpanossaan uudestaan.

Kuntavaalien ykköskysymys on, kiinnostaako potentiaalisia ehdokkaita poliittinen paskanluonti tämän vaalikauden kokemusten jälkeen.

 

SDP

Nyt: 17 paikkaa
Ennuste: Lisää paikkoja
Iisakki Kiemunki on kiistatta demariryhmän tähti – hyvässä ja pahassa. Hänen uskotaan asettuvan ehdolle, vaikka mies selvästi tähtää maakuntaan. Jo nyt Kiemunki istuu sairaanhoitopiirin ja maakuntahallituksen johdossa.
Kiemunki on aina jakanut mielipiteitä, mutta jatkossa näkemykset jakaantuvat entistä jyrkemmin. Nähtäväksi jää, miten käräjiltä saatu sakkotuomio yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä vaikuttaa suosioon.

Osa Kiemungin näkyvästä asemasta perustuu siihen, että hänellä on ollut demariryhmässä tilaa temmeltää. Ympärillä on lähinnä samanmielisten jees, jees -naisten hovi. Vanhat poliittiset ketut, esimerkiksi Tarja Filatov ja Johannes Koskinen, tuntuvat tarkoituksella pitäneen häneen etäisyyttä.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokuntaan syksyllä 2015 siirtynyt Johannes Koskinen oli valtuustossa eräänlainen vastavoima Kiemungille. Nyt sellaista ei enää ole. Filatovilla olisi ollut valtuustossa kompetenssia isompiinkin esiintymisiin, mutta häntä ei tunnu kiinnostavan paikallispolitiikka.

On vaikea arvioida, mikä vaikutus valtuuston puheenjohtajan räväkällä esiintymisellä on ollut puolueen suosioon. Harva tavallinen ihminen kuitenkaan hyväksyy näin korkean profiilin riitelyä.

Puolueen puolesta puhuu se, että demarit ovat Hämeenlinnassa olleet hyvin uskollisia omilleen. Voi olla, että äänet kanavoituvat vaaleissa muille kuin Kiemungille. Jaossa ovat nyt esimerkiksi Koskisen äänet.

DEMARINAISISTA Ulla Appelroth ja Veera Oksanen väläyttävät joskus, mutta muut naiset ovat jees jees -porukkaa. Pomminvarmat ehdolle lähtijät ovat ikämiehiä, kuten Aarne Kauranen ja Mauri Ojamäki. Myös Rantsi eli Ranjith Kumar Prabhakaran on innolla mukana, vaikka toisinaan asiasisällön puolesta painii samassa sarjassa kuin Pikku-Pena Nyholm.

Ehdolle tarvitaan uusia nimiä. Sellaisia kunnon ay-demareita, joita Jorma Hassinen ja Pasi Vesala edustavat, ei oikein enää ole. Huhun mukaan Hassinen olisi kuitenkin kiinnostunut palaamaan takaisin politiikkaan.

Moni iäkäs demaripoliitikko joutaa jäädä pois. Luulisi, että 40 vuodessa on jo kaikki annettu. Ovatko useimmat naisvaltuutetut paikalla vain vaikenemassa?

Kauden onnistujat: Pasi Vesala, Satu Aaltonen
Vaihtopenkille: ikämiesporukka
Uudet kyvyt: Onko demarinuoria olemassa?

 

Kokoomus

 

Nyt: 17 paikkaa
Ennuste: Tuskin muutosta
Kesken kauden kaupunginhallituksen jättäneen Tapio Vekan ei uskota jättävän politiikkaa, etenkään, jos Kari Ilkkala saa siipeensä. Sari Rautio jatkaa myös, mutta tähtää Kiemungin tapaan maakuntaan.

Kokoomuksen ryhmään tulee varmasti luontaista poistumaa. Joukossa on iäkkäämpiä herrasmiehiä, kuten Vesa Kaloinen, Reijo Saksa ja Juha Tuomi. Timo Saviniemi ei ole ollut kovin kiinnostunut kuntapolitiikasta.

Helena Lehkonen on esiintynyt korkealla profiililla, ja ollut vieläpä usein eri mieltä muiden kokoomuslaisten kanssa. Lehkonen esiintyy nyt jo ikään kuin tekisi vaalityötä. Onko hänellä tähtäin Sari Rautioksi Sari Raution paikalle?

Kaija-Leena Savijoki on fiksuimmasta päästä kokoomuslaisia, kunhan saisi sanotuksi jonkin asian lyhyesti. Hän kerää OAJ:laisten äänet, jos vain ehdolle lähtee.

Jutta Äijälä on profiloitunut pysäköintiasioissa ja Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiössä. Äijälä ei ole hiljaisimmasta päästä, vaan yrittää todella vaikuttaa asioihin.

Terhi Kyhkynen ja Katriina Laaksonen eivät ole kovin monta puheenvuoroa käyttäneet. Myös Sari Louhio-Järvinen on ollut sivussa. Pekka ”sahti” Kääriäinen tulee varmasti valituksi. Helena Hirviniemi saa ääniä Lammilta, vaikka mielipiteiltään hän on ympäripyöreä.

PUOLUE tarvitsee 30–40-vuotiaita, ammattiuralla olevia ja akateemisesti orientoituneita ihmisiä.

Jaossa ovat nyt Kuntaliittoon siirtyneen Jari Koskisen äänet. Voisiko esimerkiksi Timo Heinosen eduskunta-avustajana aikaisemmin toiminut Anni Puntila saada muidenkin kuin hauholaisten ääniä?

Olisiko Raution tukijoukoissa seisseestä Jenna Kankaanpäästä ainesta uudeksi kyvyksi? Entä Antti Häkkäsen eduskunta-avustajana toimiva Johannes Sippola?

Tällä valtuustokaudella käydyt riidat tulevat varmasti vaikuttamaan siihen, kuinka innokkaasti uudet kasvot uskaltautuvat ehdolle. Hinkua kaupungin kusitolpaksi ei välttämättä ole.

Kauden onnistujat: Helena Lehkonen, Kaija-Leena Savijoki
Vaihtopenkille: Jari Kattainen, Timo Saviniemi
Uudet kyvyt: Anni Puntila, Jenna Kankaanpää

Perussuomalaiset

Nyt: 10 paikkaa
Ennuste: Paikat vähenevät

Poliittinen kärhämöinti jatkuu. Kari Ilkkalan lisäksi Lulu Rannetta uhkaa luottamustoimista pidättäminen ainakin siihen asti, että arvioidaan tilapäisen valiokunnan kokoama aineisto Ranteen toimista.

Ranne on omaksunut eräänlaisen marttyyriroolin, joka tuntuu puhuttelevan kannattajia. Vaikutusta kannatukseen voi olla myös Kiemungin saamalla sakkotuomiolla yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Paljon on kiinni siitä, mitä kärhämässä vielä vuoden kuluessa tapahtuu. Ainakaan se ei lopu.

Hyvä kysymys on, voiko puolue enää ottaa messiaana esiintynyttä, mutta tietovuodon tunnustanutta Ilkkalaa ehdokkaakseen. Mahdolliset rikostuomiot tai tutkinnat eivät kuitenkaan ole este ehdokkuudelle. Asia on äänestäjien käsissä.
Perussuomalaisten menestys viime vaaleissa oli ennennäkemätöntä, mutta vuoden 2017 vaalien jälkeen tilanne on toinen. Valtuustoryhmä pienenee, ehkä jopa puolittuu. Kansa odotti perussuomalaisilta paljon, ja puheet olivat kovia. Valtakunnan tilanne heijastuu Hämeenlinnaan, mutta syynsä on myös paikallisella sekoilulla.

ENSIN perussuomalaisten ryhmästä ja sitten koko valtuustosta lähti ovet paukkuen Ismo Soukola. Tilalle nousi Tauno Lahtinen. Mielenkiintoista on nähdä, kenelle ja mihin puolueeseen Soukolan äänet jakautuvat.

Elämänlaatulautakunnan puheenjohtajanakin toimivan Hanna Raidan valtuustokausi on jäänyt vaisuksi. Julkisuudessa Raita on tuntunut väistelevän sekä asiakysymyksiä että kannanottoja.

Demareille on varmasti eduksi, jos persut ovat heikkoja. Myös keskusta voi hyötyä, etenkin, jos Timo Kaunisto lähtee ehdolle.

Osa pettyneistä äänestäjistä jää varmasti nukkumaan vähintään yhden kierroksen ajaksi.

Kauden onnistujat: Antero Niemelä
Vaihtopenkille: riitapukarit
Uudet kyvyt: Mahtaako puolue vielä houkuttaa?

 

Keskusta

Nyt: 6 paikkaa

Ennuste: Lisää paikkoja

Kepulla on hyvin hajuton ja mauton ryhmä, ainoastaan Hannu Kärpänen ja Antti Leinikka erottautuvat joukosta. Leinikasta on valtuustokauden kuluessa muodostunut kepun oppositio, eräänlainen salakettuilija. Hän jopa äänestää toisinaan eri tavoin kuin Pro.

Timo Kauniston uskotaan lähtevän keskustan ehdokkaaksi ja menevän hyvällä äänimäärällä läpi. Mahdollista on, että Kaunistosta tulee vuoden päästä kansanedustaja. Näin käy, jos lahtelainen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula nousee Kelan pääjohtajaksi.

Mielenkiintoista on sekin, miten niin erilaiset persoonat kuin Kaunisto ja Kärpänen sopisivat samaan ryhmään. Maltillista ja huumorintajuista Kaunistoa Kärpäsen populismi saattaa ärsyttää.

Nuorisotoiminta keskustassa on ollut aivan onnetonta, sieltä ei ole nousemassa nuoria lupauksia. Keskustanuorten painopiste tuntuu nykyään olevan PäijätHämeessä. Jos Kaunisto saa paljon ääniä, niin hän saattaa vetää mukanaan väkeä. Nähtäväksi jää, keitä he ovat.

Keskustan ja Pron taival päättynee tähän. Keskustan puolelta Pro on täysin Kärpäsen varassa, eikä puolue enää toista kertaa lähde persujen takuumieheksi. Puolue ei pärjää populismissa persuille, ei edes Kärpänen.

Kauden onnistujat: Antti Leinikka

Vaihtopenkille: Leena Suojala, Jukka Sorvari

Uudet kyvyt: Timo Kaunisto

 

Vihreät

Nyt: 3 paikkaa

Ennuste: Tuskin muutosta

Kirsi Ojansuu-Kaunisto lähtee takuulla ehdolle, mutta alkavatko hänen parhaat päivänsä kunnallispolitiikassakin olla nähdyt? Häiritseekö pappeus vihreitä?

Päivi Sieppiä ei näy missään, vaikka hän on kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja voi sen vuoksi osallistua myös kaupunginhallituksen kokouksiin. Hän ei nykyään edes puhu valtuustossa. Miksi?

Martti Töttölä saanee kavereiltaan ääniä sen verran, että menee läpi.

Vihreiden menestykseen tarvitaan jokin nuori, vetävä nimi. Onnistuisiko kovassa nosteessa oleva islamin tutkija Andrei Sergejeff houkuttelemaan taakseen nuoria, vähän boheemeja äänestä- jiä? Voisiko rooli islamin tutkijana puhutella äänestäjiä jopa yli puoluerajojen? Voisiko hän viedä Siepin paikan?

Kauden onnistujat: Suuria onnistujia ei ole

Vaihtopenkille: Päivi Sieppi

Uudet kyvyt: Andrei Sergejef

 

Vasemmistoliitto

Nyt: 3 paikkaa

Ennuste: Lisää paikkoja

Kaikki kolme, Tiina Mollberg, Irma Taavela ja Ritva Oinonen, ovat päteviä naisia, mutta ovat esiintyneet oudon matalalla profiililla. Kaikilla on vakiintunut äänestäjäkuntansa. Johtuisiko näkymättömyys vain siitä, että puolue ei vain oikein pääse asemiin. Mollberg on profiloitunut vanhustenhoitoasioihin ja Taavela ottaa kantaa varsinkin lasten ja nuorten asioihin.

Veteraanipoliitikko Reijo Martikaisen poika, Mart Martikainen, on toiminut naisten varamiehenä. Voisiko hän viedä jonkun paikan?

Entä millaista haittaa vasureille on ollut Pro-koalitiosta? Jos koalitiosta aikoo irtautua, alkaa asialla olla jo kiire. Pron tulevaisuuden kannalta paljon riippuu siitä, miten etenevät Ilkkalaan ja Ranteeseen liittyvät kiistakuviot.

Kauden onnistujat: Irma Taavela

Vaihtopenkille: Ei kukaan – ryhmä on valtuuston fiksuimmasta päästä

Uudet kyvyt: Tungosta – Amanda Maula, Aleksi Erola, Vilja Lumme…

 

Kristillisdemokraatit

Nyt: 3 paikkaa

Ennuste: Paikat vähenevät

Kristillisdemokraattien ryhmä on pysynyt koko valtuustokauden uskollisena Pron linjalle. Kun valtuuston puheenjohtajan luottamuksen perään kyseltiin sakkotuomion jälkeen ryhmyreiltä, oli ryhmä kuitenkin ainoa, joka oli muodostanut selkeän kannan, jonka mukaan Kiemungin olisi syytä vetäytyä puheenjohtajan tehtävistä. Kanta on merkki rohkeudesta, mutta mihin asti ryhmän rohkeus kantaa?

Teija Arvidsson on kolmikosta ainoa, jolla on jalat kunnolla maassa. Kylli Kylliäisellä on vankka äänestäjäkuntansa, hän kerää aina tarvittavat äänet. Kylliäisen äänillähän Irmeli Lehtonenkin pääsi valtuustoon. Voisiko Ojansuu-Kaunisto viedä kristillisten ääniä?

Kauden onnistujat: Teija Arvidsson

Vaihtopenkille: Irmeli Lehtonen

Uudet kyvyt: Ikuinen lupaus Teppo Turja

 

 

Teksti: Hämeen Sanomien työryhmä

Menot