fbpx
Kanta-Häme

Ketterä nakkeli viihtyy Turengissa

Itäiset vieraat ovat ilahduttaneet lintuharrastajia kuluvana syksynä eri puolilla Kanta-Hämettä. Yksi harvinaisista vieraista on pähkinänakkeli, josta on kertynyt useita havaintoja ainakin Janakkalasta, Riihimäeltä ja Lopelta. Janakkalan yksilö on viihtynyt jo pitkään metsäruokinnalla Turengissa.

Pähkinänakkeli on talitiaisen kokoinen pikkulintu, jonka tunnistaa siniharmaasta selkäpuolesta ja mustasta silmäjuovasta. Se kiipeilee ketterästi oksilla ja puunrungoilla sekä ylös- että alaspäin, mihin muut meillä tavattavat lajit eivät pysty.

Pähkinänakkeli pesii meitä lähinnä Virossa ja Etelä-Ruotsissa. Joinakin vuosina Suomeen vaeltaa runsaasti nakkeleita myös Itä-Venäjältä ja Siperiasta saakka. Suomessa laji on satunnaispesijä.

Kaukaa Siperiasta ovat lähtöisin myös taigauunilintu ja hippiäisuunilintu, jotka ovat tupsahtaneet rengastajan verkkoon Hattulassa. Varsinkin taigauunilintuja on Suomessa syksyn kuluessa havaittu jopa satamäärin, mutta Kanta-Hämeen ohi nämä pienet vaeltajat ovat päässeet livahtamaan miltei huomaamatta.

Sitäkin runsaammin on löytynyt peltoaukeiden tuntumassa päivystäviä hiiripöllöjä. Havaintoja on kertynyt kaikkiaan useita kymmeniä eri puolilta maakuntaa. Näistäkin linnuista ainakin osa on kotoisin taigalta ja tuntureilta, mutta osa voi olla myös ihan kotoista pesimäkantaa Itä- ja Pohjois-Suomesta.

Toisinaan hiiripöllöt lähtevät laajalle vaellukselle etelään, kuten tänä syksynä. Tällöin myyräjahdissa olevat pöllöt herättävät huomiota istuessaan usein näkyvästi puun latvassa, ladon katolla tai sähkötolpan nokassa. (HäSa)

Menot