Kanta-Häme

Kettuki myönsi Taideteko-palkinnon

Kehitysvammaisten Taiteilijoiden Tuki ry:n (Kettuki) on myöntänyt vuoden Taideteko-palkinnon vertaisohjaajatoimintoja kehittävälle Aula-työkodille.

Taideteko-palkinto myönnetään vuosittain erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kulttuuria vahvasti edistäneelle taholle.

Aulan Me! -projektissa tutkitaan yhteisötaiteen keinoin, miten kehitysvammaisille suunnatuissa palveluissa mahdollistuu vammaisten ja vammattomien henkilöiden tasavertainen kohtaaminen ja osallisuus.

Projektissa kehitetään hyviä käytänteitä, joilla voisi tulevaisuudessa mahdollistaa erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden tai käsityöläisten yhteiskunta- ja työelämämahdollisuutta.

Aula-työkodissa on pitkään kehitetty vertaisohjaajuuteen perustuvia yhdenvertaisuutta ja osallisuutta edistäviä työtapoja. Kehitystyö sai alkunsa työtoiminnassa olevien kehitysvammaisten henkilöiden omasta toiveesta.

– Vertaisohjaamisessa keskeistä ei ole yksilön vamma tai vammattomuus, vaan yhteisesti jaettu kokemus ja todellisuus – vaikkapa taiteilijuus, samaan yhteisöön kuuluminen tai yhteisön yhteinen halu oppia uusia asioita. Projektiin kuvataiteen vertaisohjaajaksi palkattu erityistaiteilija Anna Vesala on omalla toiminnallaan osoittanut, että erityistä tukea tarvitsevilla ihmisillä on potentiaalia jakaa omaa osaamistaan myös toisille ihmisille, kertoo projektikoordinaattori Janette Aho Aula-työkodista.

Vuoden taideteko palkinto jaettiin tänä vuonna 11. kerran. Helsinkiläinen Aula-työkotien kannatusyhdistys ry järjestää kehitysvammaisille aikuisille muun muassa työhönvalmennusta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic