Kanta-Häme

Kettumäen silta puretaan ensi vuoden alussa

Pikku-Parolantien ja rautatien yli kulkeva Kettumäen ylikulkusilta menee ensi vuoden alussa täyteen remonttiin. Pälkäneentie käytännössä katkeaa yli puoleksi vuodeksi, kun nykyinen silta puretaan ja tilalle rakennetaan uusi, entistä korkeampi ja kestävämpi ylityspiste.

Virallinen kiertotie tulee kulkemaan Parolan keskustan kautta, eli Hämeenlinnasta Pälkäneelle suuntaavien pitää kurvata moottoritien tai vanhan valtatie 3:n kautta ensin Parolaan.

Uudenmaan ely-keskuksen siltainsinöörin Olli-Pekka Aallon mukaan hankkeen kilpailutus on parhaillaan alkamassa, ja siltaurakan toteuttajan on määrä olla tiedossa marraskuun alussa.

– Tiesuunnitelma on tällä hetkellä Liikennevirastossa hyväksyttävänä. Kilpailutuksesta kiinnostuneille yrityksille on lähetetty tarjouskilpailuilmoitus maanantaina, Aalto kertoo.

Ely-keskuksen tavoitteena on, että uusi silta olisi valmis elokuun alussa 2015, ennen kuin koulut alkavat. Tietä käyttää päivittäin noin 8 000 autoilijaa.

Silta ei enää kanna

Kettumäen ylikulkusilta on rakennettu 1960-luvun alussa, ja se on monien aikalaistensa tavoin uusimisen tarpeessa. Vanha silta ei kestä nykyisiä, raskaita maantiekuljetuksia.

– Mitään erikoiskuljetuksia silta ei kestä, ja uudet, 76 tonnia painavat rekat ovat myös siinä ja siinä, Aalto sanoo.

Uudesta sillasta tehdään samalla nykyistä korkeampi ja pidempi, koska sen alla kulkevalle Helsinki–Tampere-junaradalle on varattu lisätilaa mahdollisia lisäraiteita varten.

Aikaisemmin suunnitelmissa oli aikomus rakentaa alla kulkevan Pikku-Parolantien yhteyteen kevyen liikenteen väylä, mutta se poistettiin lopullisesta urakasta, jotta hankkeen hintaa saataisiin laskettua.

Uudenmaan ely-keskus on arvioinut, että uuden sillan rakentaminen maksaa noin 3 miljoonaa euroa. Hanke kilpailutetaan yhtenä urakkana, eli purun ja rakentamisen tulee hoitamaan sama urakoitsija.

– Ei näin pienessä hankkeessa lähdetä palastelemaan urakkaa. Eri asiassa on, jos vaikka kilpailutamme pitkän tieurakan, Aalto sanoo.

Liikenne kasvaa

Pälkäneentien siltaremontin virallinen kiertotie tulee kulkemaan Parolan keskustasta, mutta liikennemäärät tulevat kasvamaan myös muualla.

Kaupungin itäpuolella asuvat pääsevät kulkemaan kantatie 57:lle Aulangontien kautta. Liikenne tulee myös kasvamaan vieressä kulkevalla Kirstulan pienellä sillalla.

Aallon mukaan Kirstulan siltaa varten on myös suunnitelmia, mutta ne siirtyvät vielä toistaiseksi tuntemattomaan tulevaisuuteen. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic