Kanta-Häme

Keuhkokuumerokotteen kattavuus Hämeenlinnassa maan kärkeä

Noin 14 500 hämeenlinnalaista saa lokakuun loppupuolella kirjeen, jossa muistutetaan influenssarokotuksesta ja kerrotaan mahdollisuudesta ottaa samassa yhteydessä muun muassa keuhkokuumetta aiheuttavalta pneumokokkibakteerilta suojaa antava rokote.

Kaupunki maksaa tänä vuonna pneumokokkirokotteen säännöllisen kotihoidon piirissä oleville kaupunkilaisille sekä riskiryhmään kuuluvien ikäihmisten omaishoitajille, jos he eivät sitä viime vuonna ottaneet.

Hämeenlinnassa noin 1000 henkilöä saa vuosittain keuhkokuumeen pneumokokkitartunnan seurauksena. Heistä puolet joutuu sairaalahoitoon.

Kampanja järjestetään Hämeenlinnassa toista kertaa. Viime vuonna ilmaisen rokotteen sai noin 1000 henkilöä ja itse sen maksoi noin 2100 henkilöä. Rokotekampanja maksoi kaupungille noin 60 000 euroa.

Ylilääkäri Markku Nurmikarin mukaan keuhkokuumeiden hoito on valtava menoerä, joka pitää saada kuriin.

– Kyseessä on toiseksi kallein diagnoosityyppi, joten jo muutaman kymmenen keuhkokuumetapauksen ehkäiseminen säästää kampanjan hinnan takaisin, Nurmi kari sanoo.

Pneumokokkirokote on kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan kesäkuusta 2010 lähtien, joten kaikki sen jälkeen syntyneet ovat saaneet rokotuksen.

Kaupungin maksamien ja omakustanteisten rokotteiden myötä Hämeenlinnassa rokotekattavuus on noin 20 prosenttia, mikä on maan kärkiluokkaa. Nurmikari on silti vielä varovainen arvioidessaan yli 65-vuotiaille annetun pneumokokkirokotteen tehoa.

– Näyttäisi siltä, että se on vähentänyt keuhkokuumeiden määrää kaikkein riskialtteimmissa ryhmissä. Rokote ei kuitenkaan anna suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, sillä sairauden voi aiheuttaa muukin kuin pneumokokkibakteeri.

Omakustannehinta rokotteelle on noin 90 euroa.

Suositeltu Prevenar-rokote antaa Markku Nurmikarin mukaan pysyvän suojan, mutta on yli puolet kalliimpi kuin viiden vuoden sisään tehosterokotuksen vaativa Pneumovax-rokote.

– Kokemuksemme mukaan hinta karsi omakustanteisen rokotuksen ottajia. Viime vuonna Pneumovax loppui paikallisista apteekeista, Nurmikari kertoo.

Rokotteen teho vaihtelee 30–70 prosentin välillä pneumokokkitartunnoista.

– Pneumokokin aiheuttamista keuhkokuumeista rokote ehkäisee noin 45 prosenttia tapauksista, mutta bakteerin aiheuttamissa vakavammissa sairauksissa kuten aivokalvontulehduksissa sen teho on jopa 75 prosenttia, infektiolääkäri Jukka Heikkinen kertoo.

Heikkinen osallistui keskiviikkona Hämeenlinnassa pidettyyn lääkeyhtiö Pfizerin järjestämään tiedotustilaisuuteen pneumokokkirokotteista. Prevenar-rokote on Pfizerin valmistama tuote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee pneumokokkirokotteen ottamista yli 65-vuotiaille yksilöllisen harkinnan mukaan.

THL ei kuitenkaan vielä anna yleispätevää suositusta rokotusaikataulusta tai rokotusyhdistelmästä muille kuin pikkulapsille.

THL:n sivuilla viitataan laajaan Hollannissa tehtyyn yli 65-vuotiaiden tehotutkimukseen, jossa pneumokokkirokote ei vähentänyt kuolemia eikä kaikkea keuhkokuumetta. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic