Kanta-Häme

Keulat kohti toriparkkia

– Harvaa asiaa meillä on selvitetty yhtä perusteellisesti. Voitaisiinko vihdoinkin kääriä hihat.

Tämän toivomuksen esitti valtuutettu Katriina Laaksonen (kok.), kun Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto alkoi kokouksessaan maanantaina käsitellä kaupungin pysäköintistrategiaa. Laaksonen on myös kaupungin pysäköintiyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Lopulta valtuusto hyväksyi päivitetyn pysäköintistrategian linjauksineen kahden äänestyksen jälkeen, ja näin ollen päätti samalla, että toriparkkia koskeva selvitystyö käynnistetään.

Moni valtuutettu hämmästeli toriparkin bumerangimaista paluuta listoille. Varsinaisessa päätöstekstissä toria tosin ei edes mainittu, mikä herätti myös hämmennystä valtuutetuissa.

– Jos nyt realistisesti ajatellaan, niin toriahan tämä keskustan pysäköintilaitos tarkoittaa. Valtuusto päätti aiemmin hajautetusta pysäköintiratkaisusta, ja kun sen jälkeen linja-autoaseman seutu todettiin pysäköintilaitokselle sopimattomaksi, niin montako vaihtoehtoa tässä on jäljellä, sanoi valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) asiaa ihmetteleville.

Pysäköintistrategiasta käyty keskustelu kuulosti joka tapauksessa kovin tutulta. Toriparkin puolustajat vetosivat keskustan elinvoimaisuuteen ja siihen, että keskustasta poistuu 600-700 parkkipaikkaa lähivuosina.

Vastustajat taas vetosivat muun muassa siihen, että torin alle on vaikeaa ja kallista rakentaa sekä siihen, ettei todellista tarvetta eikä myös rahoittajia torinaluspysäköinnille ole.

Tällä päätöksellä torin alle ei tosin vielä rakenneta mitään, kuten esimerkiksi Tarja Filatov demareiden ryhmäpuheenvuorossa muistutti.

– Tämä valtuusto ei rakentamispäätöstä tee eikä ehkä vielä seuraavakaan. Mutta tämä keskustelu ei pääty ikinä, ellemme käynnistä suunnittelua kustannusten ja rahoituksen selvittämiseksi, Filatov sanoi.

Pysäköintistrategiaan tehtiin kolme muutosesitystä, josta kahta kannatettiin ja jotka näin ollen etenivät äänestykseen.

Antero Niemelä (ps.) esitti, että strategian linjaukset hyväksytään muilta osin, mutta torinaluspysäköintiin liittyvät kohdat palautettaan uuteen valmisteluun aiemmin hyväksytyn hajautetun pysäköintimallin mukaisesti.

Päivi Sieppi (vihr.) taas esitti, että keskitettyä pysäköintilaitosta koskevasta kohdasta poistettaisiin maininta asemakaavoituksen käynnistämisestä torin ympäristössä.

Aluksi äänestyksessä olivat vastakkain Niemelän ja Siepin esitykset, joista Niemelän esitys eteni jatkoon äänin 38-21. Tämän jälkeen vastakkain oli kaupunginhallituksen esitys, jossa keskustan pysäköintilaitos on mukana, ja Niemelän esitys.

Kaupunginhallituksen esitys voitti tämän äänestyksen äänin 36-21 (2 tyhjää). Kokoomusryhmä oli kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen esityksen kannalla, samoin demariryhmä Mauri Ojamäkeä lukuun ottamatta.

Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja kristilliset taas kannattivat kaikki Niemelän esitystä. Keskustan ryhmä hajosi ja vihreistä Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja Päivi Sieppi äänestivät tyhjää. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic