Kanta-Häme

Keva ja Louvre opiskelevat ravureiksi

Ypäjän Hevosopistolla on pitkään suunniteltu hevosten yhteisomistusta.

– Meillä kasvatetaan kuitenkin lukuisia varsoja vuosittain. Päätimme lähteä liikkeelle yhdellä suomenhevosvarsalla ja yhdellä lämminverisellä varsalla, Hevosopiston kimppaomistusta koordinoiva Eeva Karvonen kertoo.

Opiston ravivalmentaja Ilkka Korpi valikoi varsalaumasta kimppahevosiksi kolmivuotiaan suomenhevosen Ypäjä Kevan ja vuotta nuoremman lämminverisen Ypäjä Louvren.

– Kiinnostusta kumpaankin on ollut tasapuolisesti, mutta osuuksia on vielä myymättä molempien osalta, Karvonen vinkkaa.

Opistolla haluttiin heti alkuunsa panostaa laatuun. Kevan isä on kuninkuuskilpailuissa menestynyt legendaarisesta Vieteristä polveutuva I.P. Lento ja Louvren isä Euroopan tämän hetken ykkössiitosoriina komeileva Love You.

–  Myös emälinja on molemmilla hyvä.

Ypäjä Kevan hoitajalla Mirva Purasella on huolehdittavanaan koko neljän hevosen sisarusparvi, josta maineikkain on toistaiseksi Ypäjä Eila.

– Nämä hevoset ovat erilaisia, mutta paljon samaakin niistä löytyy. Keva on rauhallinen ja leppoisa, mutta riittää sillä omaa tahtoakin. Jos sen mielestä jokin asia ei käy, se kyllä kertoo, Puranen toteaa.

Puranen huolehtii Kevan ja sen sisarusten päivittäisestä hyvinvoinnista ja istuu rattaillakin tarvittaessa.

– Kevan kanssa on helppo tulla toimeen ja se on hyvä ajettava.

Ypäjä Louvren hoitaja Miia Myllymäki kehuu varsaa rennonoloiseksi kaveriksi.

– Louvre on mukava varsa, josta tulee aika iso hevonen. Sen opetus on sujunut hyvin eikä takapakkeja ole tullut.

Tällä hetkellä Louvre on Ilkka Korven valmennuksessa Vermossa.

– Meillä on kuitenkin pienet piirit, joten nuorelle hevoselle tekee hyvää käydä sivistymässä vähän suuremmassa maailmassa. Siellä se oppii olemaan vieraiden hevosten kanssa juoksemassa ja siihen, että mainoskyltit eivät ole maailman pelottavin asia, Eeva Karvonen kertoo.

Louvren ja Kevan osuuksia ostaneiden Karvonen arvioi lähteneen kokeilemaan, miltä hevosen omistaminen tuntuu.

–  Omistajia on eri puolilta maata, ja Kevalla on yksi omistaja Sveitsissäkin. Järjestämme kimppalaisille tapaamisia ja jännitystä sitten, kun varsat aloittavat kilpailu-uransa. Jos ja kun menestystä tulee, siitä pääsee iloitsemaan porukalla. HäSa